Élet+Stílus hvg.hu 2024. március. 26. 08:46

263 millió forint egyetlen fadarabért: valakinek egy kisebb vagyont ért a Titanic legvitatottabb kelléke

Az új tulajdonos most már maga is elvégezheti a kísérletet: vajon tényleg megmenekülhetett volna Jack, ha felfér Rose mellé az Atlanti-óceánon sodródó ajtóra?

James Cameron Titanicjának az egyik máig elvarratlan szála szorosan kapcsolódik egy kellékdarabhoz: ahhoz az ajtóhoz, amelynek Rose az életét köszönheti. A drámai és szívfacsaró utolsó jelenetekben Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet) is a fagyos Atlanti-óceánban küzd az életéért. Rose-nak sikerült felkapaszkodnia egy, a hajóról letört ajtóba, így túlélte a katasztrófát, Jack viszont nem.

A Rose-t megmentő faajtó a filmtörténet egyik legvitatottabb kelléke, több mint két évtizede zajlik a vita arról, hogy vajon Jack is felfért-e volna az életmentő fadarabra Rose mellé, így meg lehetett volna spórolni a tragédiát. A rendező végül tavaly, a film 25. évfordulóján próbált meg pontot tenni a vita végére. James Cameron alaposan utánajárt a kérdésnek, saját teszteket is végzett, és ezek után kénytelen volt elismerni, hogy az ajtónak valóban kisebbnek kellett volna lennie, hogy elejét vegye az ellenérveknek.

Cameron végül a National Geographic különkiadásában azt mondta, Jack túlélhette volna, de azért ezt sok változó befolyásolta volna még. „Egy tesztmedencében végzett kísérletben nem tudjuk szimulálni a rettegést, az adrenalint, mindazt, ami ellenük dolgozott. Nem láthatta előre a hipotermiát, amiről ma már sokat tudunk. (…) A mai ismereteim alapján kétségtelenül kisebbre szabtam volna a tutajt” – ismerte el Cameron.

Nos, most már a szerencsés új tulajdonos is kísérletezhet az ajtóval, valaki ugyanis 718 750 dollárt, azaz nagyjából 263 millió forintot fizetett a fadarabért egy aukción.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.