A koplalást jól befejezni legalább olyan fontos, mint jól végigcsinálni. Ráadásul minél hosszabb ideig koplalunk, annál fontosabb, hogy megfontoltan és okosan kezdjünk el ismét enni.
Annak érdekében, hogy a vízböjtből a lehető legtöbbet hozzuk ki, érdemes betartani a szabályokat. A vízböjt – angolul water fast – eleve szigorú: ilyenkor csak vizet, esetleg teát vagy kávét ihatunk (mindkettőt üresen), és semmit nem ehetünk. Cserébe a vízböjt nagyon sok egészségi előnnyel jár.
Attól függően, hogy mennyi ideig böjtöltünk – általában 17-72 óra között ajánlják a protokollok –, a koplalást lassan és megfontoltan érdemes megtörni, azaz szóba sem jöhet a nagy zabálás. Szakértők szerint különösen fontos, hogy az étkezéshez való visszatéréskor kerüljük a szénhidrátokat, amelyek hirtelen megemelnék az inzulin- és vércukorszintünket.
A böjt utáni menü
A böjtölés elméleti és gyakorlati trükkjeit több könyvben és rengeteg videóban megosztó Dr. Mindy Pelz egy logikusan felépített menetrendet dolgozott ki a hosszabb (több mint 48 órán át tartó) böjt megtörésére. Már csak azért is érdemes ehhez tartani magunkat, mert egy ilyen hosszú koplalás alatt az emésztés is jelentősen lelassul, márpedig a legutolsó dolog, amit szeretnénk, az az, hogy a hosszú éhezés után még rosszul is legyünk. Dr. Pelz menüje nemcsak minket, hanem a sokat emlegetett mikrobiomunkat is a lehető legoptimálisabban fogja táplálni. Íme, a böjttörő menü:
- Egy tányér húsleves/csontleves – a benne található glicinnek köszönhetően különösen támogatja a bélfalat, és remek „bemelegítés” a szilárdabb, ezért nehezebben emészthető ételek előtt. (Vegetáriánusok lecserélhetik zöldséglevesre.) Érdemes fél vagy egy órát várni, mielőtt rátérünk a következő lépésre.
- Probiotikum és zsír – még mindig a bélrendszer és a mikrobiom érdekeinek a képviseletében. A probiotikus ételek – ilyen lehet például a joghurt, a kefír, a savanyú káposzta, a kimcsi, a kombucsa – segítenek a jó baktériumok támogatásában. A jó zsírok pedig – ilyen az avokadó, olívaolaj, dió – energiát adnak és segítenek tovább fenntartani a ketózist, azaz a zsírégető anyagcserét. Ismét érdemes fél vagy egy órát várni, mielőtt rátérünk a következő lépésre.
- Párolt zöldségek – biztosítják a rostbevitelt, ami megint csak fontos a bélflórának. Az emésztésnek kedvezve első körben célszerűbb főtt/párolt, nem pedig nyers zöldséget enni. Újabb fél/egy óra várakozás, és jöhet a következő lépés.
- Állati fehérje – ha az izomépítés a cél, akkor legalább 30 grammot érdemes bevinni az első étkezésnél. Ha fenn akarjuk tartani az autofágiát, vagyis azt az állapotot, amelyben a sejtek elkezdik kipucolni a régi, elhasznált, káros részeket, akkor 20 gramm a cél. Ha elértünk eddig a pontig, akkor készen állunk visszatérni a megszokott étrendünkhöz.