Élet+Stílus hvg.hu 2023. augusztus. 30. 14:37

Négyből három pilóta aludt már el a pilótafülkében

Aggasztó felmérést tett közzé az Európai Pilóták Szövetsége.

31 országból 6900 pilóta vett részt az Európai Pilóták Szövetségének (ECA) felmérésében, aminek eredményei elég aggasztóak lettek. A felmérésben négy pilótából hárman azt nyilatkozták, hogy az elmúlt négy hónapban legalább egyszer elaludtak a pilótafölkében. A megkérdezettek negyede ötször, vagy annál is többször tapasztalt mikroalvásokat a pilótafülkében.

A kutatásban résztvevő pilóták 72,9 százaléka azt mondta, nem pihente ki magát eléggé két repülési szolgálata között. A jelentés szerint mindemellett a pilóták szolgálati ideje jelentősen megnőtt az utóbbi években: majdnem minden ötödik pilótának kellett már előre nem látható körülmények miatt módosítania a szolgálati, vagy pihenési idejét. A kemény terhelést pedig csak fokozza, hogy a pilótákra is nagy nyomás nehezedik a légitársaságok részéről, hogy hosszabbítsák meg munkaidejüket, hogy a társaság ne csússzon meg a menetrendjével.

Ezt a pilóták több mint hatvan százaléka sérelmezi, és állítják: negatív következményekkel néznek szembe, ha pihenőidejükre hivatkozva megtagadják a szolgálatot. Otjan de Bruijn, az ECA elnöke is kifejezetten aggasztónak tartja, hogy a fáradtság biztonsági kockázatait több európai légitársaság nem kezeli megfelelően.

„Aki ezt a pénzért csinálja, az csak megélhetési repülőgép-vezető"

A képzés több tízezer euró, amit évekig vonnak a fizetésből, hektikus életvitel, meglazult családi és baráti kapcsolatok, de a repülés szeretete és a különböző kultúrák megismerése mindent felülír - így jellemzik életüket a kereskedelmi légitársaságok pilótái.

via Blikk

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.