Élet+Stílus hvg.hu 2023. március. 29. 14:06

Betiltják a laborban készült húst Olaszországban

Védenék az élelmiszer-örökséget.

Az olasz jobboldali kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná a laborban előállított húsokat és más szintetikus élelmiszereket. Ha a törvényt elfogadják, a tiltás megsértéséért akár 60 ezer euró bírság is járhat. Az olasz mezőgazdasági miniszter az ország élelmiszer-örökségének a fontosságát emelte ki, a farmerek lobbiszervezetei pedig üdvözölték a lépést.

Az állatjóléti szervezetek azonban nem örülnek a tiltásnak, szerintük ugyanis a laboratóriumi hús megoldást jelent több problémára is, többek között a károsanyag-kibocsátás vagy az élelmiszerbiztonság terén.

Az elmúlt hónapokban mezőgazdasági lobbiszervezetek félmillió aláírást gyűjtöttek össze a természetes élelmiszerek védelmében, és a szintetikus élelmiszerek ellen, az aláírók között van Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is.

A mostani törvénytervezet előtt az olasz kormány megtiltotta a rovarokból, például tücskökből és sáskákból előállított liszt használatát pizzában vagy tésztákban. A miniszterek Olaszország nagyra becsült mediterrán étrendjét említették az intézkedések indokaként.

A kedden jóváhagyott javaslatok az állati sejtekből az állat elpusztítása nélkül előállított szintetikus élelmiszerek betiltását célozzák, és vonatkoznának a laboratóriumban előállított halakra és a szintetikus tejre is.

Enne kekszet tücsökkel? Sütne hamburgert kukacból? És ajánlaná Németh Szilárdnak?

A hetvenes években sokan összerezzentek arra a gondolatra, hogy nyers halat egyenek, ma pedig az egész világ a szusiért rajong. Most ugyanígy idegenkedünk a rovaroktól, a magyar kormány meg egyenesen félti tőle az embereket - de vajon így lesz-e ez tíz év múlva is?

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.