Élet+Stílus MTI 2023. február. 02. 07:46

Lekerül a brit uralkodó képe az ausztrál ötdollárosról

Az őslakosok kultúráját tükröző motívum kerül a bankjegyre III. Károly arcképe helyett.

Az ausztrál jegybank közlése szerint az új ötdollároson a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

A kormány már a királynő halála után közölte, hogy erre lehet számítani; indoklásuk szerint II. Erzsébet a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen. A jegybank azt is hozzátette akkor, hogy konzultál az őslakos csoportokkal a motívumról. Úgy vélték, évekbe telik majd, amíg az új terv elkészül és nyomtatni kezdik a bankjegyeket, addig a jelenlegi ötdollárost használják.

Az országban a királynő halála után újra felélénkült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről. 1999-ben egy népszavazáson szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén.

2001-ben Ausztrália változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a „fiatal és szabad” országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amelyen II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az új érmékre III. Károly portréját nyomják.

Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.