Élet+Stílus MTI 2022. november. 02. 09:22

UNESCO: Büntetlenül marad az újságíró-gyilkosságok többsége

Idén már legalább 66 újságírót öltek meg azért, mert a munkáját végezte. A felderítési arány 10 év alatt ráadásul sokat romlott.

Az újságírók meggyilkolása világszerte az esetek túlnyomó többségében még mindig büntetlenül marad – állapította meg szerdai jelentésében az UNESCO, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete. Az UNESCO egyben felszólította a világ vezetőit, hogy tegyenek lépéseket az ilyen jellegű gyilkosságok felderítéséért is.

A szervezet adatai szerint az újságírók meggyilkolásának büntetlenségi aránya világszerte 86 százalék, ami 9 százalékpontos csökkenést jelent a tíz évvel korábbi adatokhoz képest. Azonban ez az adat még így is tragikus: a csökkenés mértéke az UNESCO szerint nagyon kevés ahhoz, hogy valóban megállítsa az erőszakot.

A 2020–2021-es időszakban 117 újságírót öltek meg munkájuk miatt, ami a legalacsonyabb szám azóta, hogy az UNESCO 2008-ban először ismertette a kérdéssel kapcsolatos jelentését. A szervezet adatai szerint azonban 2022-ben szeptember 30-ig már 66 újságírót gyilkoltak meg.

A szervezet szerint pedig az újságíróknak nincs biztonságos menedék a világon: a 2020–2021-ben megölt 117 újságíró közül 91-et nem munkavégzés közben, hanem otthon, vagy az utcán, többeket családtagjaik, köztük gyermekeik szeme láttára gyilkoltak meg.

Emellett tavaly csaknem megduplázódott a nők aránya a megölt újságírók között, az ilyen estek aránya az előző évi 6 százalékról 11 százalékra emelkedett.

Címlapképünkön Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra tévé Ciszjordániában lelőtt újságírója látható. Róla itt írtunk bővebben:

Lelőtték Ciszjordániában az al-Dzsazíra hírtelevízió egyik ismert tudósítóját

Sirín Abu Aklát Dzseninben lőtték meg, a nőt azonnal kórházba szállították, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.