Az új szabályozás a nagyobb éttermeket érinti.
Nagy-Britanniában jogszabályt hoztak azzal a céllal, hogy csökkentsék az elhízottságot, mégpedig úgy, hogy egészségesebb evésre ösztönzik az embereket. Egyelőre csak a 250-nél több alkalmazottal rendelkező éttermeket érinti az előírás, hogy kötelező módon tüntessék fel a kalóriákat a menükön.
A vendéglátásban dolgozók többsége nem örül az új szabályozásnak. A mexikói stílusú étteremláncolat, a Wahaca társalapítója, Mark Selby például azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy szerinte az emberek az élvezet miatt járnak az éttermükbe, amire a kalóriák feltüntetése rossz hatással lesz. Emellett míg a kalóriákat igen, az egyéb tápanyagtartalmat nem tüntetik fel, pedig ezeknek szintén nagy szerepe van az egészséges életmódban. Hozzátette, hogy a szabályzat a szakácsok dolgát is megnehezíti, hiszen hatványozottan kell figyelniük az alapanyagok és az ételek mennyiségére.
Selby mellett mások is kifejezték a nemtetszésüket. Kate Nicholls, a UK Hospitality vezetője azt emelte ki, hogy ez most a lehető legrosszabb időzítés az új szabályra, hiszen a vendéglátóipar még mindig érzi a koronavírus negatív hatásait. Szerinte ez a költséges és bonyolult új intézkedés felesleges terhelés, ehelyett a vendéglátósoknak a járvány utáni kilábalásra kellene koncentrálniuk.
A fogyasztók véleménye megosztott – míg egyeseket nem érdeklik a feltüntetett kalóriák, addig másokat zavar, és úgy érzik, ez hatással lesz a választásaikra.
Az Egyesült Királyság evészavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezete, a Beat szerint az intézkedés hozzá is járulhat az étkezéssel kapcsolatos problémákhoz, hiszen a kalóriák látványa fokozhatja a szorongást, a bűntudatot, valamint a bulimia és anorexia kialakulását.
Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: