Borkereskedők, csúcséttermek sommelier-i, és rangos borszakmai újságírók kaptak meghívást arra az ebédre, amelynek során Tokaj édes arca egy hatfogásos menüsor mellett mutatkozott be a brit fővárosban. A szamorodnikhoz és aszúkhoz Heston Blumenthal két volt „jobbkeze”, a 3 Michelin-csillagos Fat Duckot is sikerrel vivő Isa Bal master sommelier és Jonny Lake séf komponált ételeket. A rendezvényt Toronyi Zsuzsa, a Wines of Hungary UK ügyvezetője álmodta meg, a helyszín pedig Isa és Jonny közösen nyitott belvárosi étterme, a Trivet volt.
„Nem emlékszem, hogy valaha lett volna ehhez hasonló rendezvény Londonban, de lehet, hogy máshol sem” – mondta dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki azért érkezett a brit fővárosba, hogy a 450 éves tokaji aszúról tartson mesterkurzust az ebéd előtt a rendezvény vendégeinek.
Az ötletgazda, főszervező Toronyi Zsuzsa, a Wines of Hungary Uk ügyvezetője már régóta dédelgeti a Sweet Tokaj Lunch tervét. A szakember négy éve foglalkozik magyar borok marketingjével Angliában, és több sikeres rendezvény is fűződik a nevéhez, de egyikben sem szerepeltek még kizárólag édes borok, és főleg nem ilyen kontextusban.
Toronyi Zsuzsa ugyanis azt találta ki, hogy egy hatfogásos menüsor minden eleméhez két-két édes tokaji bort kóstoljanak a vendégek. Mivel a tokaji szamorodni, az aszú és az eszencia eddig szinte kizárólag desszertek, kéksajt vagy libamáj kísérőjeként jelent meg a gasztronómiában, az ötlet első hallásra bizarrnak tűnik. Még az ebéd során a borokat bemutató Harmath Csaba is nagy kétkedéssel fogadta, de a Trivet két szakembere örömmel üdvözölte a lehetőséget, és amikor megkapták kóstolásra a borokat, azonnal munkához is láttak.
Az ételsorban szerepeltek klasszikusnak mondható párosítások és meghökkentő variációk egyaránt. Az például borítékolható, hogy az érlelt mangalicasonkának remek kiegészítője lehet a tokaji aszú vagy az édes szamorodni, az se meglepő, hogy ezek a borok szépen kiemelik a homár értékeit, sőt, még azzal is találkozunk időnként, hogy kéksajtok mellé ajánlanak egy édes tokajit, a sajttál mégis nyújtott meglepetést. Itt kínálták ugyanis az ebéd egyetlen száraz borát, egy száraz szamorodnit, amely az Époisses sajttal összekóstolva egészen hihetetlen élményt adott. A tengerialga-salátával tálalt ropogós borjúbríz önmagában fejedelmi volt, ám ha hozzákóstoltuk a két különböző világú 5 puttonyos aszút, leírhatatlan ízekkel találkoztunk. Az ebéd fénypontja többek egybehangzó véleménye szerint a datolyaszilvával kínált, rozéra sütött galambmell és az idősödő aszúk párosa volt.
És hogy mi ebből a tanulság? Az, hogy a tokaji aszúnak ott a helye a világ minden csúcséttermében, és nem csak a desszertmenü érkezésekor kell rájuk felhívni a figyelmet. Nem kell tőle félni, nyugodtan lehet poharazva kínálni, ezek a borok ugyanis akkor is hosszan megőrzik a minőségüket, ha már nyitva van a palack. A Trivet jó példával jár elől, náluk a rendezvény óta már poharazva kóstolhatók a tokaji borkülönlegességek, és Toronyi Zsuzsa bízik benne, hogy a rendezvénynek köszönhetően több londoni topétterem is követi a példájukat.
A teljes menüsor:
- Előétel: mangalicasonka, kovászos kenyér, savanyított csili (Juliet Victor: Édes Szamorodni 2017, Patricius Borház: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017)
- Első fogás: homár fűszeres lében (Barta Pince: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016 Öreg Király-dűlő, Royal Tokaji: Gold Label Aszú 6 puttonyos 2016)
- Második fogás: ropogós borjúbríz fűszernövényekkel és tengerialga-salátával (Tokaj-Hétszőlő: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017, Zsirai Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013)
- Főétel: galamb és datolyaszilva (Sauska Tokaj: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003, Füleky Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007)
- Sajtválogatás: roquefort, colston bassett stilton, époisses (Dereszla Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017, Chateau Megyer: Száraz Szamorodni 2011)
- Desszert: joghurtfagylalt (Patricius Borház: Tokaji Eszencia 2000)