Élet+Stílus MTI 2021. október. 16. 18:11

800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére.

A gyorstesztekkel ki lehet szűrni a gyanús eseteket a nagyszámú szezonális légúti betegségekkel jelentkezők közül - indokolták az újabb gyorstesztek beszerzését a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon.

A koronavírus tünete a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés, ízérzés zavara. A fertőzés gyanújáról továbbra is a háziorvosok döntenek - közölték.

Tesztelni kell akkor is, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, szociális dolgozó, szociális gondozott, igazolt koronavírus-fertőzött kontaktja, továbbá, ha járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul - írták.

Gyanú esetén a beteget jelentkezéskor a háziorvosi rendelőben tesztelni kell. A háziorvos átirányíthatja a pácienst PCR-tesztre is, amelyet szükség esetén otthoni mintavételezéssel mentő is elvégezhet. A PCR-mintavételezés hatósági áron a kijelölt egészségügyi szolgáltatóknál is elérhető. Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap. Légúti tünetek esetén lehetőleg telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál, aki dönt a tesztelésről, szükség esetén pedig megszervezi a rendelőben a betegvizsgálatot, vagy a kórházi ellátást.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a vírus ellen a védőoltás a legerősebb védelem, az oltatlanokat súlyos lefolyású betegség fenyegeti. A beoltottaknak ugyanakkor - hangsúlyozták - kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, tüneteik általában enyhék.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.