Élet+Stílus hvg.hu 2021. szeptember. 02. 11:49

Hatalmas siker: két új magyar étterem kapott Michelin-csillagot

A két új csillagos étterem mellett hat új helyet is ajánl a Michelin. Tavaly nagy csalódást okozott, hogy – talán a koronavírus-járvány miatt – a világ legfontosabb étteremajánlója nem értékelte újra a magyar éttermeket.

Újabb két magyar étterem került be a gasztronómia legfontosabb ajánlója, a Michelin-csillaggal jelölt éttermei közé:

  • a budapesti SALT
  • és a szintén budapesti Essência Restaurant by Tiago & Éva.

Emellett hat újabb étterem került a Michelin által kipróbálásra ajánlott éttermek közé:

  • a Hoppá! Bistro,
  • a Felix,
  • a Stand25 Bisztró,
  • a Spago by Wolfgang Puck,
  • a Rumour és
  • a Pasztell.

Az eddig legmagasabbra értékelt magyar étterem, a kiosztható három csillagból kettővel méltatott Onyx viszont idén már nem szerepel a Michelin ajánlójában, aminek alighanem az az oka, hogy az étterem eddigi formájában bezárt, a tulajdonosok komoly átalakulást jelentettek be. (A Michelin nemigen szokta részletesen indokolni a hasonló döntéseit.) Megtartotta viszont eddigi egy-egy csillagát a Costes, a Costes Downtown, a Babel, a Stand és a Borkonyha, noha a járvány miatt ezek közül is több zárva tartott az elmúlt időszakban.

Gwendal Poullennec, a Michelin Guides nemzetközi igazgatója azt mondta: „Mindkét étterem csodálatos példa arra, mennyire dinamikus Budapest éttermi élete. Nem egyszerűen fantasztikus ételeket kínálnak, és nem is csak egy kis csavart visznek mindenbe, de mindezt úgy teszik, hogy mélyen tisztelik a magyar konyha hagyományait.”

Az Essência étterem ahhoz a Tiago Sabarigóhoz köthető, aki portugál séfként sokáig a szintén Michelin-csillagos Costes Downtown vezető szakácsa volt, és ilyen minőségében öt éven át újra meg újra megszerezte a csillagot. (A Michelin gyakorlatában ugyanis évről évre újraértékelnek minden éttermet, tehát hivatalosan nem lehet egyszerűen „megtartani” az elismerést, minden évben újra ki kell érdemelni.) Az étterem másik vezetője Tiago felesége, Éva Sabarigo, az étterem pedig – szemben a Costes Downtown gyakorlatával – már nagyban épít a portugál ízekre. (Borítófotónkon Tiago egyik fogása látható, alább pedig a SALT étteremé.)

Michelin Guide

A SALT étterem séfje Tóth Szilárd. Az ő koncepciója a következő: „A SALT Budapest koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik. Tóth Szilárd séf ételeiben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét maga gyűjti vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják. Ezek a különleges alapanyagok frissen, vagy fermentálva kerülnek a fogásokba.” A 2019-ben nyitott étterem nagyban támaszkodik a hagyományos szatmári ízekre.

Az újonnan ajánlott éttermek közül a legújabb a hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck új budapesti étterme. A másik legújabb, a széles körben ismert séf, az eddig főként nemzetközileg ismert Rácz Jenő első magyar konyhája (Rácz volt az első magyar séf, aki külföldi éttermet juttatott Michelin-csillaghoz, Sanghajban). Az étteremről részletesen ebben a cikkben írtunk:

„Ő előbb volt sztár, mint hogy főzni kezdett" - A Konyhafőnökből ismert Rácz Jenő új éttermében jártunk

Rácz Jenőt a legtöbben a kereskedelmi tévék főzős és celebes műsoraiból, a bulvársajtóból és a közösségi médiából ismerik, de a főztjét eddig nem lehetett megkóstolni: séfként a legnagyobb sikereit külföldön érte el. Most viszont hosszú várakozás után megnyílt budapesti étterme. Megnéztük.

A Dining Guide mindemellett kiszúrta a Michelin frissített magyar ajánlójából azt is, hogy Magyarország 2020-ban egyetlen Bib Gourmand-minősítésű étterme, a Petrus idén már szintén nem szerepel a Michelin Guide által ajánlott éttermek között.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.