Élet+Stílus hvg.hu 2021. június. 18. 09:30

Foci helyett: Kerüljön közelebb a Dunához!

Nehéz lesz megkerülni ezekben a napokban és hetekben a meccsek gravitációs erejét, de nem lehetetlen, mert van élet és van nyár a labdarúgó-Eb-n túl is. Mi minden napra keresünk és ajánlunk valamit, amivel ki lehet tölteni a focival párhuzamos világot. Például a vízparti életérzéssel.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, közel két hónapig a gyalogosoké és a bicikliseké lesz a Lánchíd és az Országház között lezárt szakasz, június 18. és augusztus 15. között pihenőpartot alakítanak ki a helyszínen. A part a forgalmat nem befolyásolja, hiszen egy olyan szakaszon hozzák létre, ahol a jelenleg is zajló beruházások miatt most nem járhatnak autók.

Az aszfaltos és a zöldterületet úgy próbálják meg összekötni, hogy több helyen megbontják az azokat szétválasztó szalagkorlátot. A rakpartszakaszon száz növényt, ivókutakat, utcabútorokat, például piknikasztalokat, napozóágyakat is kihelyeznek. Felfestenek például tollaslabdapályát is.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Facebookon közölte még június elején, hogy a pihenőpart létrehozásában a Budapest Brand Nzrt. szakmai partnere a VALYO – Város és Folyó Egyesület, ami már több mint tíz éve mutatja meg a budapestiek számára, hogyan tudnak a városlakók közelebb kerülni a Dunához. Nevükhöz fűződik többek között a (szintén egy kényszerű lezárás nyomán kialakuló) Szabihíd, az Atlétikai Stadion építését megelőzően működő VALYO Kikötő, és aktív szerepük volt a Római-part megóvásáért sikerrel küzdő Fák a Rómain mozgalomban – tette hozzá.

A Rakpart „valyósítása” egyébként már elkezdődött, a fotók tanúsága szerint az egyesület munkatársai már kihelyezték a napozóágyakat és a növényeket. A nyitónapra mindenkit szeretettel várnak, ahogy írták, péntektől 59 napra ki lehet próbálni, milyen, ha a rakpart park.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.