Élet+Stílus hvg.hu 2021. április. 07. 13:52

Kirakják az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Úgy vélik, a mostani Színház-és Filmművészeti Egyetem már nem az, amelyiknek tagsági kérelmét annak idején elfogadták.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Nem szeretné tovább a tagjai közt tudni a Színház-és Filmművészeti Egyetemet az E:UTSA, azaz az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniója – értesült a szervezet döntéséről az ATV.

Mint közleményében az E:UTSA írja, az SZFE tagságát azért szüntetik meg, mert tavaly szeptember óta jelentős változások álltak be az intézmény vezetésében, és emlékeztetnek, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba került. Úgy vélik, a jelenlegi SZFE nem tekinthető ugyannak az intézménynek, amelynek tagsági kérelmét annak idején elfogadták.

Márciusban derült ki, hogy az SZFE tiltakozó hallgatói egy nagyszabású mentőakció keretén belül menekülnek az egyetemről. Akkor az oktatók lapunknak elmondták, az átmenekítést nem a nulláról kellett felépíteni, többek között az E:UTSA nagyon komolyan vette a modellváltás autonómiára gyakorolt hatását, és az elejétől fogva igyekeztek segíteni az intézménynek, de jó néhány oktatónak egyénileg is sokféle egyetemi kapcsolata volt Európában.

Szerdán délelőtt írtunk arról, hogy az intézmény jelenlegi kancellárjának, Szarka Gábornak nem tetszik az SZFE-s diplomamentés, ezért levelet ír a diákokat átvenni készülő külföldi egyetemeknek.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.