Élet+Stílus HVG 2021. április. 07. 13:26

Durván megakasztotta a pszichiátriai ellátást a járvány

Nehéz időben pszichiátriai segítséghez jutni, kórházi osztályok szünetelnek, gondozók és ambuláns helyek zártak be, vagy csak telefonon, esetleg online érhetők el. Helyenként kritikussá vált a helyzet.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Míg a nyolcvanas években csak Budapesten kilenc olyan intézmény volt, ahol komplex pszichoterápiás ellátás folyt, mára a fővárosban mindössze három ilyen maradt: a Tündérhegy, a Thalassa Ház és a Semmelweis Egyetem klinikája. Vidéken még nehezebb ellátáshoz jutni, nagyok a területi különbségek, adott esetben akár több száz kilométert is utazni kell a segítségért. Most pedig, a koronavírus-járvány okozta egészségügyi válsághelyzet hatására, ha lehet, még rosszabb lett a helyzet.

Budapesten a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáját például kiürítették, és a Rókus Kórházba költöztették, mert kellett a hely a koronavírusos betegek ellátására. A Thalassa Házban, ahol évente 400 páciens fordul meg, köztük tizenéves fiatalok is, a harmadik hullám miatt hetekre felfüggesztették az új betegek felvételét, és egyelőre új online terápia sem indul, ahogyan nappali szanatóriumi ellátás sincs.

A szegedi pszichiátriai ellátást pedig a járvány miatt Makóra költöztették. A HVG-nek nyilatkozó Oriold Károly, a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány vezetője szerint azonban Makó épp elég távol van Szegedtől ahhoz, hogy valaki ne tudjon időben orvoshoz fordulni. „Gondoljon bele, egy öngyilkossági gondolatokkal küzdő szegedinek 35 kilométert kell utaznia, hogy ellátáshoz jusson, majd bekerül egy olyan helyre, ahol nincs külön női és férfizuhanyozó” – indokolja.

Ugyanakkor nem csupán az a probléma, hogy pszichiátriai helyek zártak be, költöztek el, de a betegeket sokszor nem tájékoztatták az új eljárásrendről sem. Már ahhoz is kisebb nyomozásra van szükség, ami egy pszichiátriai betegségben szenvedőtől aligha várható el, hogy kiderüljön, hogyan változott meg a rendelési idő, milyen telefonszámon érhető el az orvos – már ha a túlterheltség közepette egyáltalán van, aki felvegye a másik oldalon a kagylót.

A kialakult krízishelyzetet a pszichiátriai ellátásban súlyosbítja, hogy a járvány következtében megváltozott életmódunk és a vírus fenyegetése miatt talán épp most lenne minden eddiginél nagyobb igény a szakszerű ellátásra.

A pszichiátriai ellátás jelenlegi állapotáról szóló teljes cikket HVG e heti lapszámában, illetve a hvg360-on tudja elolvasni.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.