Élet+Stílus hvg.hu 2021. április. 07. 11:06

A Covid túlélőinek egyharmada küzd idegrendszeri problémával egy tanulmány szerint

Neurológiai és pszichológiai problémák fordulnak elő a Covidon átesett betegek számottevő részénél - állapította meg egy a Lancet Psychiatry nevű szaklapban publikált tanulmány.

A kedden közreadott tanulmány szerint a Covid-19 nevű betegséget túlélő páciensek 34 százaléka a fertőzést követő hat hónapon belül tapasztalt idegrendszeri problémákról, és a mentális egészségük romlásáról számoltak be. A legtöbben (17 százalék) szorongásra panaszkodtak azt követően, hogy átestek a betegségen, az érintettek 14 százaléka pedig hangulati zavarokkal küzdött az akut fázis után. Igaz, az még nem világos, hogy maga a hosszan tartó kórházi ápolás, a stressz, ami ezzel jár, illetve a betegség lefolyásának jellemzői mennyiben járulnak hozzá ezekhez a panaszokhoz.

A neurológiai szövődmények az átlaghoz képest gyakoribbak voltak azoknál, akiknél súlyos lefolyású volt a betegség és kórházi ellátásra szorultak, de a fertőzésen enyhe tünetekkel átesettek esetében is megjelenhettek a fentebb említett problémák.

Maxime Taquet, az Oxfordi Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője a CNN-nek kiemeli, hogy az eredmények azt mutatják: "az agyi betegségek és a pszichiátriai zavarok sokkal gyakoribbak a Covid-19 után, mint az influenza vagy más légzőrendszeri betegséget követően."

A Lancetben megjelent tanulmány az eddigi legnagyobb mintával dolgozó kutatáson alapul a témában. Több mint 236 ezer Covidon átesett beteget vontak be - többségüket az Egyesült Államokból - egy elektronikus formában történő felmérés során, és összehasonlították ezeket az eseteket olyan emberekével, akik influenzán vagy más légzőszervi betegségen estek túl. Megfigyelték, hogy a koronavírus-fertőzőtteknél 44 százalékkal volt nagyobb az esély a neurológiai, mentális problémák kialakulására, mint az influenzásoknál. Ijesztő adat, de 50-ből egy Covid-19-betegnek volt iszkémiás sztrókja, azaz agyérelzáródása is.  

Ugyanakkor - emeli ki Taquet - bár a Parkinson-kórt és a Guillain-Barré szindrómát is előidézheti virális fertőzés, más légzőszervi fertőzéshez képest ezeknél a betegségeknél nem bír nagyobb katalizáló erővel a Covid. 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.