Élet+Stílus MTI / hvg.hu 2021. március. 05. 17:06

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Az épületeket nem zárják be, de nem lesznek nyilvános misék.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

A pénteki rendelkezés szerint a templomokat nem zárják be, de a nyilvános liturgiák hétfőtől az egész egyházmegye területén szünetelnek.

Az egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, legfeljebb ötven ember részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő – olvasható a dokumentumban.

A bíboros felmentést ad a főegyházmegyében élő minden hívőnek a vasárnapi szentmisék kötelező látogatása alól.

Korábban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt közölte, hogy a katolikus templomokban továbbra is lehet nyilvános miséket tartani, ha a megyés püspök ettől eltérően nem rendelkezik.

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

Az istentiszteletek csak a járványügyi előírások figyelembevételével, a korlátozásokkal összhangban tarthatóak meg.

A Szent István-bazilikát már február végén bezárták, mert koronavírus okozta betegségben elhunyt Budapest főtemplomának a plébánosa, és több káplán is megfertőződött.

A református és az evangélikus egyház vezetése is úgy döntött, hogy nem javasolják a gyülekezeteiknek a nyilvános istentiszteletek tartását. A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa azt az alternatívát kínálta fel a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat. A zárás március 8-tól 26-ig tart.

Az evangélikusok virágvasárnapig nem tartanak nyilvános istentiszteleteket.

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

Anthony Fauci, Joe Biden egészségügyi főtanácsadója a jól alakuló amerikai járványügyi adatokat látva kiadott egy listát, hogy milyen helyeket kerüljenek el nagy ívben az amerikaiak. A felsorolásban több olyan helyszín is szerepel, melyet Magyarországon eleve zárva tartat a kormány.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.