Élet+Stílus hvg.hu 2021. február. 28. 13:12

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

Egyedülálló szülőktől, azonos nemű pároktól vett idézetekkel érvel a Szivárványcsaládok Alapítvány az örökbefogadást sokaknak ellehetetlenítő rendelet ellen. Azt kérik, álljanak vissza a régi szabályok, mikor nem a miniszter, hanem szakemberek döntenek a gyerek sorsáról.

Egyedülálló szülők és azonos nemű párok vallomásaival reagált a Szivárványcsaládokért Alapítvány az örökbefogadást nehezítő rendelet megjelenésére. Március 1-től kezdve a "különös méltánylást igénylő esetek" - lényegében minden, mikor nem házaspárok fogadnak örökbe - a miniszter elé kerülnek elbírálásra.

Emiatt több gyerek hátrányt szenvedhet, jellemzően ugyanis pont az egyedülállóak és azonos nemű párok fogadtak örökbe nehezebb sorsú gyerekeket, akikre a házaspárok nemet mondtak. Következzenek az idézetek:

“Négy és fél éves kisfiút fogadtam örökbe egyedülállóként másfél éve. Házaspároknak nem kellett a megyében, mert roma származású, sajátos nevelési igényű gyermek volt. Ő simán bent maradt volna a rendszerben. Négy és fél éves koráig négy helyen élt.”

“A kisfiam cigány származású anyukáját kiemelték a családjából. 16 évesen szült. A gyermekem így gondozatlan terhességből és magzati éhezéssel született, totál kancsal volt, szívproblémákkal és gyenge idegrendszerrel. Születése után az anyukája megszökött, a gyereket a saját nevelőszüleinél hagyta. Négy hónapos korában átkerült fiatalabb nevelőszülőkhöz. Házaspároknak nem kellett. Két és fél éves korában ajánlották ki nekem. Addigra én voltam a negyedik anyuka az életében.”

“Kétéves kislányomat előttem több házaspár is megnézte. Meghalt ikertestvére, a saját kórtörténete, erős roma rasszjegyei, kancsal szeme és hiányzó lábujjai miatt a párok mind elutasították őt. Én azonnal tudtam, hogy ő egy “főnyeremény”. Elfogadtam őt úgy, ahogy van.”

“A lányom másfél éves korában vált örökbeadhatóvá, mert addig látogatták a szülei. Több mint egy év ment el utána az életéből azzal, hogy két házaspárnak is bemutatták. Mindkettő nemet mondott rá, vélhetően a származása és a fejlődési elmaradásai miatt. Pár hét híján 3 éves volt, amikor hazavittem. Az ügyintéző azt mondta nekem, ha én is nemet mondtam volna rá, akkor külföldi örökbefogadókhoz került volna, mint a bátyja. Nekem eszem ágában sem volt nemet mondani, gyönyörű, csodálatos, okos kislány. Az életem fénysugara.”

“A kisfiúnk koraszülött, 26. hétre agyvérzéssel született, roma származású gyerek. Gondozatlan terhességből. A párok, akiknek kiajánlották, végül mégsem vállalták, pedig volt, aki többször is meglátogatta. Mi kétévesen kezdtünk barátkozni vele. Pár nap alatt kiderült, hogy gyakorlatilag siket - ami azonnal magyarázatot adott arra, hogy miért nem mond egy szót sem. Párommal megtanultuk a jelnyelvet, és évekig úgy kommunikáltunk vele. Mostanra, tíz évvel az örökbefogadás után már hangzó nyelven is tudunk beszélgetni.”

Az alapítvány a posztban azt írta, nincs kétségük afelől, hogy az örökbefogadás szabályainak szigorítása az azonos nemű párok ellen irányul, ugyanis korábban Orbán Viktor miniszterelnök a kiskapuk bezárásáról beszélt, Novák Katalin pedig trükközésről és a szabályok kijátszásával vádolta az örökbefogadásra jelentkező azonos nemű párokat. Ők amúgy párként eddig sem, csak egyedülállóként fogadhattak örökbe.

Arra kérik a kormányt, állítsák vissza a korábbi rendszert, amelyben egy gyerek sorsáról nem egy politikus, hanem szakember döntött, illetve alakítson ki olyan szabályozást, ahol az örökbefogadásnál csak az számít, hogy a jelentkezők jó szülők legyenek, és a gyereknek szerető családot biztosítsanak.

 

“Négy és fél éves kisfiút fogadtam örökbe egyedülállóként másfél éve. Házaspároknak nem kellett a megyében, mert roma...

Közzétette: Szivárványcsaládokért Alapítvány – 2021. február 28., vasárnap

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.