Élet+Stílus hvg.hu 2021. február. 20. 17:14

Meghalt a legismertebb New York-i szobor alkotója

Nyolcvanéves korában meghalt Arturo Di Modica, a New York-i tőzsde közelében álló „Támadó bika” szobor alkotója. Az alkotás figyelemre méltó pályát futott be, először engedély nélkül állították fel.

A híres bronzbikát először 1989-ben – engedély nélkül – állították fel, és azt volt hivatott jelképezni, hogy az amerikai gazdaság nagyon hamar kilábalt az 1987-es gazdasági válságból. A rendőrök gyorsan el is vitték a 3200 kilogrammos szobrot, ám akkora volt a közfelháborodás, hogy a hatóságok hamar engedélyezték a szobor köztéri elhelyezését. 

Modica, aki szicíliai otthonában halt meg a rák ellen vívott több éves harc után, 2017-ben tiltakozott amiatt, hogy a bika előtt állítsák fel a női egyenjogúság jelképének szánt „Bátor lány” szobrot. A művész szerint ugyanis a bika közelségétől megváltozik mindkét alkotás értelme. A tiltakozás hatására a lányszobrot arrébb helyezték.

Di Modicának több szobra áll New Yorkban, egyebek mellett a Lincolc Centerben látható a szobrász által alkotott bronz ló is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.