Élet+Stílus hvg.hu 2021. január. 13. 11:56

20 ezer plüssmackó alussza téli álmát egy harsányi raktárban

Gyerekkori lelki sebek miatt kezdte gyűjteni a plüssmackókat Schmidt Valéria, akit mindenért kárpótol a Guinness-rekorder kiállításán járó gyerekek boldogsága. A gyűjteménynek most egy raktárban kell kivárnia a járványhelyzet végét.

Több mint 20 ezer plüssmackó várja egy kelet-magyarországi raktárban, hogy véget érjenek a koronavírus miatti korlátozások – számol be a harsányi Schmidt Valéria egyedülálló gyűjteményéről a Reuters. Schmidt negyven éve gyűjti a mackókat. A magyar rekordot öt éve érte el, 13 ezerrel.

Akkor úgy gondoltam, hogy próbáljuk meg a Guinness-rekordot

– mesélte a hírügynökségnek. 2019-re sikerült is új rekordot felállítania, amikor gyűjteményének nagysága átlépte a 20 ezret.

Gyerekkori lelki sebekkel magyarázza Schmidt, hogy miért kezdett a plüssmacik gyűjtésébe. Nagy szegénységben nőtt fel, nem csak játékai, de szinte ruhái sem voltak. Szülei négyéves korában elváltak, anyukája pedig sokat ivott. A gyűjtemény azonban begyógyította a sebeket:

Amikor a gyerekek jönnek a kiállításra, és látom a szemükben azt a mérhetetlen örömöt és boldogságot, az engem kárpótol mindenért.

A mackókat nemcsak gyűjti, de gyűjteménye sok darabját el is adományozta már, például szegény családoknak és óvodáknak. Kiállítását gyerekekkel foglalkozó intézményekbe is elviszi, ilyenkor 30–50 plüssmackóval rendez be terápiás játszó kuckókat, és a Reuters szerint Schmidt csak a korlátozások végét várja, hogy folytathassa akcióját.

Korábban a Blikk számolt be arról, hogy megviseli a mackógyűjteményt a tél: az eddigi kiállítóhelyüket a járvány miatt megszorult önkormányzat kiadta másnak, így kerültek a raktárba. Ott viszont nem megfelelőek a körülmények a tároláshoz, így már novemberre tönkrement több tucat maci.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.