Élet+Stílus hvg.hu 2020. november. 06. 09:51

Borsodban van a világ legnagyobb mackógyűjteménye – most egy raktárban rohadnak a plüssállatok

Méltatlanul elhanyagolt állapotban van a Guinness-rekorder gyűjtemény.

Mintegy 20 ezer plüssmackót gyűjtött össze egy harsányi nő, ez a kollekció bekerült a Guiness-rekordok közé is. A mackók jelenleg egymás hegyén-hátán, bálákba zsúfolódva várják jobb sorsukat, miután az eddigi kiállítóhelyüket az önkormányzat kiadta másnak – írja a Blikk.

Arnóczkiné Valika, aki évtizedek alatt hozta létre híres gyűjteményét a lapnak elmondta, hogy eddig az önkormányzat egyik ötszobás szolgálati lakásában voltak kiállítva a macik, és évente ezrek látogatták a tárlatot, de tavaly kiadták a házat egy családnak. Arnóczkiné nagyon elkeseredett, mert nincs fűtés a csarnokban, és romlik „gyermekei” állapota, több tucatot már szemétbe kellett dobnia.

„Nem biztos, hogy a telet kibírja a világ minden tájáról kapott macikból álló gyűjteményem” – mondta.

A polgármester azt mondta, nagyon sajnálja a helyzetet, de kiapadtak a forrásaik, megromlott az önkormányzat gazdasági helyzete, emiatt minden bevételt meg kell ragadniuk. Ezért adták ki a szolgálati lakást, amelyben a macik voltak.

„Pedig higgyék el, mindent megpróbáltunk, hogy megmentsük a gyűjteményt, még a környező településeken is kutakodtunk, hátha ráakadunk egy szabad épületre, de nem sikerült. Maradt a raktározás, de hogy meddig, nem tudjuk, mert a volt Petőfi téesz irodaházára is bármikor lehet vevőnk” – mondta Bihari Lajosné.

2019-ben került be a gyűjtemény a Guinness-rekordok Könyvébe húszezer-háromszázhatvanhét figurával. A Guinness-rekordot korábban egy amerikai hölgy tartotta nyolcezer-százötven plüssmackóval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról