Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 18. 10:38

Mint a filmekben: két karácsonyi meseház világítja be a csorvási utcákat - videó

Igazi látványosságnak számít Csorváson az a két családi ház, amelyeket több tízezer izzó díszít az ünnepi szezonban. A karácsonyi mesevilágot létrehozó, Floridából hazaköltözött tulajdonost telefonon értük el.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

Emlékszik még a Karácsonyi vakáció jelenetére, amelyben a Chevy Chase által alakított lelkes családapa végtelen karácsonyi égővel díszít fel a házát, annyival, hogy azok elszívják egy teljes város áramellátását? Clark, a főszereplő, grandiózus ünnepi dekorációval akarja elbűvölni a szomszédait és a családját. „Még át kell néznem néhány száz égőt, aztán fel kell állítanom a Mikulást a nyolc rénszarvassal, meg a Boldog Karácsony kiírást is” – mondja a filmben.

A Csorváson élő Kabai Róbert szerint a film nem túloz: az Egyesült Államokban valóban ilyen elképesztő mennyiségekben viszik fel a házakra a karácsonyi dekort, ám azért a mai díszkivilágításoknál már nem kell felkapcsolni a nukleáris segédgenerátort, hogy a szomszédoknak is jusson áram – ahogy ez a filmben történik.

Kabai már csak tudja: évek óta sokezer izzó díszíti édesapja családi házát és kertjét Csorváson, újabban pedig már az ő saját otthona is ki van világítva néhány utcával arrébb. Ezt a videót küldte a házáról:

A férfi húsz éven át élt Floridában, ennyi idő alatt pedig rengeteg LED-es karácsonyi égősort, felfújható Mikulás-, pingving- és hóemberfigurát gyűjtött össze az édesapjának. „Bőröndökbe hordtam haza neki a fényeket minden évben” – mondja.

Az Amerikából hozott égősorok 110 voltról mennek, ezért átalakító trafó szükséges hozzájuk. Úgy saccolja, hogy az ő házán jelenleg 25-30 ezer izzó lehet kint, a másik épületet körülbelül 50 ezer égő díszítheti. Több kilométer hosszú égősorokról beszél, melyeket két hét alatt tettek ki úgy, hogy reggeltől estig ezen dolgoztak.

Kabai szerint a díszkivilágítás, amelynek olyan sok szomszéd jár a csodájára, hogy a ház előtt kikopott a fű, nem viszi el az évvégi pulykapénzt, a rezsiszámlán nem köszön vissza tetemes összeg a felhasznált többletáram miatt. „Ez mind LED, nincs hagyományos izzónk. Így az egész nem használ fel ezer wattot sem. Ez nagyjából annyi, mintha esténként bekapcsolnád a sütőt egy vacsora erejéig” – mondja.

Jövőre az a terve, hogy a háztetőt is teljesen beteríti majd égőkkel. Egyelőre ezzel azért nem próbálkozott, mert tartott tőle, hogy havazáskor lecsúszik a díszítés. „Floriádban nem kell félni attól, hogy a külső világítást a rossz idő tönkre teszi, ott nincs hideg, nincs hó, nincs eső, mert ilyenkor van a száraz szezon, télen is 30-31 fokok vannak karácsonykor. Nálunk ez kicsit bonyolultabb, de legközelebb egy dróthálót terítek a tetőre, és arra fűzöm majd az égősorokat, az megtartja a világítást.”

Édesapja házáról és karácsonyi dekorációjáról egy nyilvános, Békés megyei Facebook-csoportban találhatunk videót:

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról