Élet+Stílus hvg.hu 2020. október. 26. 16:56

Hajnali négyre hirdetett misét egy pap Szlovákiában

A polgármester megkérte a híveket, hogy alaposan gondolják meg, elmennek-e a templomba a járvány idején.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Templomába invitálta a híveket egy szlovákiai katolikus pap, a misét vasárnap hajnali négy órára hirdette meg – adta hírül a Parameter.sk.

A portál azt írja, hogy a pap – aki egy pontosabban meg nem nevezett galgóci járásbeli település lelkipásztora – arra is felhívta a hívek figyelmét a Facebookon közzétett bejegyzésében, hogy a templomban megvásárolhatóak a 2021-es naptárak, illetve hogy hozzájárulhatnak a plébánia működéséhez, fél öttől pedig már áldozni is lehet.

A bejegyzés eljutott a rendőrökhöz is, akik még szombat este meglátogatták a papot, és megkérték, hogy tartsa be a kormány járványügyi előírásait, valamint az egyház ajánlásait. Nem sokkal később a helyi polgármester is megszólalt az ügyben, azt kérte a hívektől, hogy gondolják meg, akarnak-e misére menni az elszabaduló járvány közepén.

A pap végül megígérte, hogy nem tartja meg a szentmisét, a portál szerint tartotta is a szavát.

Az újabb szlovákiai járványügyi intézkedések értelmében legfeljebb hat ember vehet részt személyesen egy időben egy szentmisén, beleszámítva a celebráló papot is.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról