Élet+Stílus hvg.hu 2020. szeptember. 22. 16:18

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitogtatás van

A Mintaapák színésze szerint okosabban el lehetett volna érni változásokat az SZFE-n.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

„Tisztelni kellene, amit Vidnyánszky Attila lerakott az asztalra és tisztelni kellene, amit Székely, Máté vagy Zsámbéki Gábor lerakott az asztalra. És tisztelni kellene, amit a színművészetisek le szerettek volna rakni az asztalra diploma után, de ez most lehetetlennek tűnik, ahelyett most valami egészen más dolgot tesznek, kiállnak magukért a testükkel, a hangjukkal” – írta közösségi oldalán Száraz Dénes, a Mintaapák színésze írt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult helyzetről.

A színész szerint most elindult mindkét oldalról az ügy főszereplőinek múltjában való kutakodás, aminek szerinte semmi értelme, kizárólag az uszítás és az érintettek megalázását érik el vele.

Száraz a posztjában igyekezett leszögezni, hogy politikai hovatartozás nélkül ír, majd hozzátette: a jobboldaltól a tehetelenségében üvölteni tudna, baloldal meg szerinte egyszerűen nincs, legalábbis nem találja.

A színész úgy gondolja, hogy most született egy igazi ellenzék, mégpedig a színművészetisek azok. Mindennek szerinte az oka,

mert a tökük tele van, hogy nincs kommunikáció, nincs tisztelet, nincs becsület. Arrogancia van, kivagyiság van, hatalom és erőfitogtatás van. És az eddigiek elsöprése van.”

Száraz szerint lehetett volna okosabban is változásokat elérni az SZFE-n: „Higgyék el, mindenre nyitott emberek járnak oda, és elfogadtak volna tanáraiknak jobboldali művészeket is. Lehetne ezt simán vegyesen is vezetni.” Aztán feltette a kérdést: „Ja, hogy talán a jobboldali művészek kishitűek, önbizalomhiányosak, el vannak nyomva a csúnya Katonások miatt?

Hát tessék bátran megmutatni, hogy ti is lehettek, vagytok olyan jó tanárok, szakemberek. De ne így, mindent elsöpörve (úgy könnyű, valljuk be, sokat nem kellett érte tenni), hanem velük együtt, egyeztetve, tisztelve a másikat”

– vázolta fel a megoldást.

Korábban számos művész is megszólalt az egyetemi autonómiáért küzdő SZFE-s dolgozók, illetve hallgatók mellett. Szabó Győző például egyedi pólóval tiltakozott, Halász Judit az SZFE tiszteletbeli hallgatójaként állt ki az egyetemfoglalók mellett.

Mindeközben az egyetemen hétfőn bejelentették, hogy október 1-jén sztrájkba lépnek az egyetem dolgozói az intézmény autonómiájáért. Az SZFE rektorhelyettese és kancellárja mint munkáltató, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közötti egyeztetés szerdán délelőtt kezdődik a sztrájkkövetelésekről. Ezt követően összesen hét napon keresztül folynak majd a tárgyalások. Amennyiben a követelések nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől az SZFE dolgozói beszüntetik a munkát.

Free SZFE
A sorozat további cikkei
karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.