author
Szerzőnk Balla István

Minden akadály elhárult a nyári táborok útjából, mehetnek a gyerekek akár napközis, akár ottalvós táborokba. A bizonytalanság miatt így is kevesebben töltik majd így a vakációjukat, ám a táborok száma még nagyobb arányban csökken, úgyhogy érdemes időben választani. Kicsit nőttek az árak és kicsit szigorodtak az egészségügyi előírások, ha valaki rúdtánc, katonai, nyelvi vagy más tematikájú táborba adja a gyereket.

A koronavírus miatti intézkedések sok szülőnél jelentették azt, hogy az éves szabadságukat ki kellett venniük a karantén idején, így a nyári hónapokban vissza kell térniük a munkahelyükre. Igen ám, de mi legyen a nyári hónapokban a gyerekekkel, amikor a nagyihoz továbbra sem vihetik?

A szerencsésebb anyagi helyzetben lévő családok számára mindig is jó lehetőség volt az, hogy néhány hétre valamilyen táborba küldik a gyerekeket. A kevésbé szerencsés családoknak maradt a kijelölt iskolákban a nyári ügyelet, illetve az, hogy a kisebbeket a rokonokra, ismerősökre bízták.

Idén azonban a vírus e megszokott rendet is, úgy tűnt, felborítja. Nem volt biztos sem az, hogy indulhatnak-e táborok, sem az, hogy milyen módon tudják az iskolák, önkormányzatok ellátni a gyermekfelügyeletet.

Szerencsére, a járványhelyzet módot adott az enyhítésre, így lassan tisztázódik a kép mindezzel kapcsolatban. Az óvodák teljes, és az iskolák részleges újranyitásáról és az iskolai napközikről itt írtunk korábban.

Múlt héten az is kiderült, hogy a nyári napközis táborok újra indulhatnak, és bár szerda délután Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár még az ottalvós nyári táborokról szólva azt mondta, arról csak a jövő héten tájékoztatnak, ugyanaznap este mégis megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelynek értelmében „június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatók”.

25 ezertől 250 ezerig

„Szuperintenzív angol nyelvű nemzetközi tábor amerikai counsellorokkal, ahol a nyelvtanulás és beszédkészség fejlesztése mellett tanulunk lovagolni, amerikai focit játszani, strandröplabdázni, bikán lovagolni és extrém vízi sportokat űzünk a medencében. Este pillecukor sütés a tábortűznél, karaoke, laserfight és talent night. Kitűnő amerikai konyhánknak köszönhetően garantáltan beleszeretsz az amerikai ételekbe! Egy amerikai counsellorra három tanuló jut, szállás egy wellness kastélyban Budapest mellett” – szól a 12 éveseknek meghirdetett American Summer Camp Hungary tábor ajánlója. Mindezért heti 255 ezer forintot kell fizetnie a szülőknek.

A közel 800 tábort felsoroló, 13 éve üzemelő Táborfigyelő-oldalon jelenleg ez a legdrágább lehetőség, amit a szülők választhatnak a gyerekeik hasznos nyári időeltöltésére. A drágább ottalvós kategóriában találhatunk 120-130 ezer forintért is speciális angol nyelvi tábort, vagy például balatoni vitorlástábort.

Vannak azonban jóval olcsóbb bentlakásos változatok is, mint a velencei Királyság! Gyerektábor, ahol heti 26 ezerért sportolhatnak, kézműveskedhetnek, zenélhetnek, strandolhatnak a 6-13 éves gyerekek. A Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület – szigorúan külön a fiúknak és külön a lányoknak meghirdetett – Tappancs sátortáborai szintén elérhetők 25 ezer forintból.

E két szélsőérték között a legkülönbözőbb tematikájú ottalvós táborok közül lehet választani idén is, az átlagárat 50-55 ezer forintra saccolja a Táborfigyelő ügyvezetője. Tóth Béla lapunknak elmondta, hogy a napközis táborok (amikor reggel beadja, délután elhozza a gyereket a szülő) ennél kicsit olcsóbbak, azok átlagára 35-37 ezer forint körül mozog.

Ebben a kategóriában egyébként a legolcsóbb egy szolnoki kézműves tábor 15 ezerért, de jó áron van egy budapesti hennafestő 15 700-ért, egy gyöngyösfalui és egy római parti kalandtábor 18-18 ezerért is. A másik véglet az alsóörsi katamarán-tábor, amely közel 90 ezer forintba kerül fejenként.

Képünk illusztráció

Rúdtánc és katonáskodás

Tóth szerint ahogy az utóbbi években, most is a legnépszerűbbek a sport, és az idegen nyelvi (főleg angol) táborok, e mellett sokan keresik a kézműves-, lovastáborokat is. Egyre nagyobb az érdeklődés az olyan extrém táborok iránt is, mint például a rúdtánctábor, vagy a különböző katonai táborok, például az, ahol dzsungel körülmények között hajtanak végre valamilyen missziót a gyerekek. „Lányok, fiúk vegyesen szaladgálnak kifestve, gumipuskával a patakban.”

Tóth szerint az alapárak 5 százalékkal emelkedtek tavaly óta, azok a táborszervező által igénybe vett szolgáltatástól függenek. „Nem mindegy, hogy egy nomád táborról beszélünk, ahol a magukkal vitt sátrakban alszanak a gyerekek, vagy igénybe kell venni egy panziót, hotelt.”

A járványhelyzet nehéz helyzetbe hozta a táborszervezőket, mert úgy kellett azokat előkészíteni, hogy egyáltalán nem volt biztos szerda estig, hogy egyáltalán megrendezhetőek-e.

Az ottalvós és napközis táborokat szervező Funside Egyesület elnöke, Kittka András lapunknak elmondta, ők gyakorlatilag szeptembertől szeptemberig szervezik a táboraikat. Idén – ahogy a turisztikai, vendéglátóipari, fesztiválszervező cégek – kénytelenek voltak úgy kihúzni az elmúlt hónapokat, hogy a munkatársaik otthonról, erősen csökkentett fizetésekért készítették elő a táborokat. „Végig bizonytalanságban vergődtünk, de eltökéltük magunkat, hogy ha lehet táboroztatni, akkor mi készen álljunk. A fő baj az volt, hogy bevételek (előlegek) nélkül kellett dolgoznunk. A mi balatoni táboraink hetente 250 gyerekkel futnak, nagyon komoly büdzsével működnek. Úgy szervezni ezeket, hogy nem is biztos, hogy megtarthatjuk ezeket, nem volt egyszerű. A balatoni táborokkal kapcsolatban abban állapodtunk meg a szülőkkel, hogy június 1-jei céldátummal mondunk biztosat: ha addig nem születik döntés, akkor nem lesz tábor. Nagyon örülünk, hogy bejelentették, hogy szabad az út.”

A sok tízmilliárdos magyar táboroztatóipar idén év elején úgy tűnt, rekordokat fog dönteni, a februári jelentkezések 20 százalékkal magasabb arányúak voltak, mint tavaly – mondja Tóth Béla. Aztán jött a március, április, amikor természetesen teljesen bezuhantak a jelentkezések. „Mi nagyon bizakodóak voltunk, hogy nyárra visszaszorul a vírus és indulhatnak a táborok, de ezt nem lehetett tudni. Ha nem indultak volna el, a szülőknek akkor is vissza kellett volna fizetni az előleget – hangsúlyozta.

Úgy látja Tóth, hogy a szervezők döntő többsége kivárt. Előkészítették, megszervezték a tábort, de nem hirdették meg addig, amíg nem volt biztos a kormányzati ámen. Ez abból is látszik, hogy múlt szerdán még 500 tábor volt az oldalukon, miután Gulyás Gergely miniszter bejelentette a napközis táborok indítását, napok alatt 50 százalékkal több került fel oda. A szerdai bejelentés után várhatóan az ottalvós táborok száma is megugrik.

Gyorsan kell választani

Az biztos, hogy kevesebb lesz a táborhelyek száma idén, és bár a jelentkező gyerekek száma is csökkenni fog, ez kisebb mértékben. Várhatóan tehát nagy roham lesz a táborhelyekért, és előfordulhat, hogy aki nem eszmél időben, annak, mire elkezdődik a vakáció, vagy nem jut hely, vagy valamilyen komolyabb kompromisszumot kell kötnie – figyelmeztet Tóth Béla.

Ráadásul a túlkeresletnek árfelhajtó hatása is lehet. „Bár egyelőre a nálunk lévő táborok nagy részében az árak maradnak az eredetileg meghirdetetteknél, de sok táborszervező nem tudja ezt garantálni.”

Kittka is úgy érzékeli, hogy egyre nagyobb a szülői igény a táborok iránt, főleg mióta a kormány engedélyezte azok megtartását. Ő úgy véli, nem fair reakció a kialakult helyzetre, hogy ha megemelik a táborok díjait. A Funside nem is teszi ezt, ugyanazokkal az árakkal számol, amit februárban meghirdettek.

Biztonság mindenekelőtt

A táboroztatásnak eddig is elég szigorú előírásai voltak, ezek most még egy kicsit szigorodnak. Eddig is előírás volt például minden tábor esetén, hogy a szülőknek nyilatkoznia kell arról, hogy a gyerek egészséges. Ugyanígy a táborban résztvevő összes felügyelőnek, dolgozónak is. A több mint háromszáz fős táborban kötelező lennie orvosnak, ez sem új.

A korábbi előírás szerint egy tábor megkezdése előtt alaposan ki kellet takarítani, most ez annyiban szigorodott, hogy kötelező az alapos fertőtlenítés is. Újdonság továbbá, hogy a gyerekeknek rögtön a tábor megkezdése előtt higiéniai oktatást tartanak. Ha egy gyerek megbetegszik a táborban, őt rögtön el kell különíteni és személyzetet kell neki biztostani. A táborvezetőnek pedig biztosítania kell az adott személy részre védőfelszerelést.

A táborokban nincs létszámkorlát, ennek Tóth szerint nincs is értelme, mert egy-egy táborban kisebb (például életkori) csoportokban foglalkoztatják a gyerekeket.

A hivatalos előírásokon felül több táboroztató közösen dolgozik egy olyan javaslatrendszeren, amivel tovább fokozható a járványügyi biztonság. Ebben, úgy tudjuk, többek közt azt fogják javasolni, hogy a beengedést valamilyen szervezett formában bonyolítsa le minden tábor, hiszen most a szülők jönnek-mennek a táborok területén – a napközik esetén – naponta kétszer, reggel és délután. Célszerű lenne ezt korlátozni, és minél kevesebb kontakttal lebonyolítani a gyerekek beengedését, illetve kiadását. A szülői nyilatkozat mellett erősebb garanciákat dolgoznának ki arra is, hogy a gyerekek biztosan egészségesen menjenek be a táborokba.

Tisztul a piac

„Amikor elkezdtünk táborokkal foglalkozni 13 éve, még a táborok mintegy felét feketén szervezték” – emlékszik vissza Tóth. Mi mindig hangsúlyoztuk a szülőknek, hogy csak olyan tábort válasszanak, amelyeknek a fenntartója, üzemeltetője jogi személyiséggel rendelkezik. Egy vállalkozást, alapítványt, egyesületet ugyanis számon lehet kérni, felelősségre lehet vonni, ha nem teljesíti az ígért szolgáltatást. „Ha megveszünk egy pónilovaglást, és az elmarad, visszakaphatjuk a pénzünket, feketén szervezett tábortól nem.”

Tóth szerint még mindig vannak így működő táborszervezők, de egyre kevesebb, sokat tisztult a piac.

Tavaly elindult Magyarország első táborminősítő portálja is, ami részletesen bevizsgálja, és értékeli a táborokat. Tóth szerint, ahogy a hoteleknél megvan, hogy az 3 vagy 4 csillagos szolgáltatást nyújt, a táborokat is el lehetne látni egy minőségbiztosító jellel. Ez a szülőknek bizalmat nyújtana. Idén már közel hatezer gyerek fog minőstett helyen táborozni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában
hvg360 Nagy Gábor 2020. május. 30. 16:15

Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában

Tüntetést, zavargást és fosztogatást váltott ki több amerikai nagyvárosban, hogy egy fehér rendőr brutális intézkedése nyomán meghalt egy afroamerikai, ami fölélesztette a társadalmi egyenlőtlenség és a jogi megkülönböztetés miatt lappangó indulatokat a fekete közösségben, de a tiltakozók messze nem csak feketék. A rendőr ellen vádat emeltek, de nem lesz egyszerű bizonyítani a szándékosságot.