A járvány miatt vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi nagyvárosban találékony szakácsok nem törődtek bele a tehetetlenségbe. Közösségi akciót szerveztek. Igenis főznek.
A második legnagyobb olasz város számos nevezetessége és a nemzetközi divatvilágban betöltött szerepe mellett gasztronómiájáról is híres. Gondoljunk csak a jól ismert és kedvelt spagetti alla Milanese-re (spagetti milánói módra) vagy a cotoletta alla Milanese-re (milánói szelet).
A járvány egyik gócpontjának számító lombardiai régió székhelyén most összefogtak a szakácsok, hogy megpróbálják oldani a pszichés félelmeket, az ellehetetlenülés rémképe okozta szorongást, amit a koronavírus okoz. A vészhelyzetben a közösség szolgálatába állították konyhai tudományukat. Az Eugenio Boer, Andrea Berton, Filippo La Mantia, Enrico Bartolini, Luigi Taglienti Michelin-csillagos séfek kezdeményezte akcióhoz mintegy 40 neves szakács, pizzasütő és cukrász csatlakozott, hogy video-receptjeiket továbbítsák az interneten (Instagramon) keresztül az otthonaikban rekedt embereknek, megkönnyítsék és kicsit szépítsék nehéz napjaikat.
Menü-összeállításaikat igyekeznek könnyen és gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből megkomponálni, amelyekhez a legtöbb háztartásban fellelhetők az alapanyagok. De az inspiráció jegyében igényesebb, több összetevőből álló ételek sem hiányoznak repertoárjukból.
A séfek akciójuknak a Milano keeps on cooking – Milano tovább főz elnevezést adták, amit szakácskötényükön is feltüntetnek. Ennek az angol nyelvű szlogennek valójában az a célja, hogy mind többen megértsék: a szakácskötény pozitív üzenetet küld Milánónak, Olaszországnak, és az az egész világnak, jelezve, hogy a kreativitást a fertőző járvány sem állíthatja meg.
A Milano keeps on cooking projektet létrehozó séfek emellett jótékony célú gyűjtésbe is kezdtek. Értékesítik a feliratozott szakácskötényeket, és a bevételt a koronavírus elleni küzdelemben élenjáró milánói Luigi Sacco Kórháznak adományozzák.