Élet+Stílus MTI 2020. február. 18. 15:22

Kipusztulás szélén ausztrál koalák egy része a bozóttüzek miatt

Az őshonos erszényesek populációja Új-Dél-Wales államban 80-85 százalékkal csökkent a tüzek miatt.

Kipusztulás fenyegeti a bozóttüzek által legsúlyosabban érintett délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam koalapopulációinak egy részét a lángok, az aszály és a fakitermelés miatt.

A térség koalapopulációinak helyzetéről tartott hivatalos meghallgatáson a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Stuart Blanch elmondta: az állam északi részén végzett előzetes vizsgálatok szerint

az őshonos erszényesek ottani populációja 80-85 százalékkal csökkent a tüzek miatt.

"A hallottak alapján nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy 10 ezer koalát veszítettünk a lángok és az aszály miatt" – mondta a szakember a sydney-i meghallgatáson, hozzátéve, hogy az állam koalapopulációnak egy része kihalhat a század közepéig, vagy még előbb is.

Már egymilliárd nagyobb állat pusztulhatott el az ausztráliai erdőtüzekben

A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten élő 50 ezer koala fele pusztulhatott el a tüzek miatt.

Új-Dél-Wales államban 5,4 millió hektárnyi terület vált a lángok martalékává szeptember óta.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem biológusa, Kara Youngentob szerint az állam koalapopulációinak természetes élőhelye gyors ütemben szűkül a tüzek, az aszály és a fakitermelés miatt.

Egy szakértői testület, amelyet januárban hívott életre az ausztrál kormány a 2019-2020-as bozóttüzek hatásainak felmérésére, a múlt héten közölte, hogy a koalák élőhelyeinek jelentős része odaveszett a lángokban, és "sürgős beavatkozásra" van szükség a kis testű erszényesek érdekében.

Különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy

a Kenguru-szigeti koalapopuláció csaknem 90 százaléka odaveszett a tüzekben.

Ezt a populációt ugyanis egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

Sussan Ley ausztrál szövetségi környezetügyi miniszter múlt hónapban azt mondta, hogy a koalákat ért "rendkívüli csapás" miatt a faj természetvédelmi besorolását talán "veszélyeztetettre" kell változtatni az ország egyes részein.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.