Élet+Stílus hvg.hu 2020. január. 07. 11:27

25 ezer koala pusztulhatott el a tűzben a Kenguru-szigeten

Az Ausztrália déli részénél található, 160 kilométer hosszú sziget egyharmadát már élhetetlenné tette az állatvilág számára a bozóttűz.

A 155 ezer hektáros Kenguru-szigetről úgy tartják, hogy olyan, mint Noé bárkája. Vadvilága gazdag, és sokféle veszélyeztetett állatfaj számára szolgál menedékül. A szigeten is megjelent bozóttüzek következtében azonban ennek a menedéknek az egyharmada felperzselődött, és pont a nyugati területek váltak élhetetlenné, ahol a legtöbb veszélyeztetett faj megtalálható.

Környezetkutatók és helyi természetvédők szerint a lángok miatt nagy bajban van például a fekete kakadu, amelynek most kezdődött a költési időszaka, és az elsősorban a sziget északi részén található élőhelyének a nagy része odaveszett a bozóttűzben. Félő, hogy a fekete kakadu példányszáma újra kritikusan alacsony lesz. A 90-es években már csak 150 darab példány élt belőle, és bár ezt a számot sikerült mostanra 400-ra feltornázni, nem tudni, hogy a tüzek mennyire tizedelik meg az állományt.

Arra is csak becslések vannak, hogy a Kenguru-szigeten élő koaláknak hanyad része pusztult el a természeti katasztrófában. Sam Mitchell, a kenguru-szigeti vadaspark társtulajdonosa a körülbelül 50 ezres állománynak több mint a fele veszhetett oda a tűzben, azaz 25 ezer koala valószínűleg nem élte túl a lángok pusztítását – írja a Guardian.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról