Élet+Stílus hvg.hu 2019. szeptember. 26. 10:50

Negyvenezer fát ültet egy bank Magyarországon

A MagNet Banknak nem ez az első faültetési akciója, de ez lesz az eddigi legnagyobb szabású.

A következő két évben mind a negyvenezer ügyfele nevében elültet egy fát a MagNet Bank. Első körben az Ócsai Tájvédelmi Körzetben telepítenek majd csemetéket, ebben – olvasható a közleményükben – az Erdőmentők Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatását élvezik.

Azért éppen ezt a helyszínt választották, mert a faültetéssel ott közvetlenül fel tudják venni a harcot a klímaváltozással. A terület korábbi lakói, a magas kőrisek ugyanis egy olyan gombafajnak estek áldozatul, amely épp a klímaváltozás hatása miatt volt képes tönkretenni őket.

"A felújítást olyan fajokkal végezzük, amelyek már ellenállóak és a várhatóan a viszontagságos éveket is átvészelik majd. Kétéves, 50-80 centiméteres, őshonos kocsányos tölgyekkel – mézgás égerrel elegyben – népesítjük be közösen az erdőt, vigyázunk a facsemetékre és gondozzuk őket, míg meg nem erősödnek, miközben az erdő természetességét a holtfa területen tartásával őrizzük meg. Hisszük, hogy az erdők és a bennük élő vadvilág rezervációja jelenti az egyetlen kiutat a globális ökológiai katasztrófából, ez a faültetés ebben óriási segítséget jelent" – idézte a közlemény Csanádi Viktort, az Erdőmentők Alapítvány erdő- és vadvédelmi vezetőjét.

A novemberi akcióhoz önkéntesek jelentkezését is várják.

Negyvenezer fa a MagNet Bank szerint

  • 15 egymás mellé rakott focipályát terít be,
  • ha sorban ültetnék el őket, körbeérné Pestet,
  • annyi oxigént képesek termelni, amennyi Dunakeszi, Szigetszentmiklós, Cegléd, Baja, Salgótarján, Mosonmagyaróvár, Vác, Ózd, Szekszárd, Gödöllő, Hajdúböszörmény vagy éppen Pápa teljes lakosságának légzéséhez kell,
  • életük során annyi szén-dioxidot tudnak megkötni, amennyit 25 millió autó 1000 kilométer megtétele alatt kibocsát,
  • nagyra nőve évente 100 vagon port szűrnek ki a levegőből.
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.