Ha már bekerült a magyar túró a hírekbe, itt az ideje egy jó túrógombócnak, vagy rétesnek!
Védettséget kapott az Európai Bizottságtól a rögös túró - írtuk csütörtökön reggel.
A rögös túró termék kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt.
Ha az ön képzelete is beindult a hír hallatán, segítünk feleleveníteni, milyen klasszikus, ínycsiklandó ételekhez vetheti be a túrót. A receptek nevére kattintva további finomságok nyílnak!
Hozzávalók:- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg tehéntúró
- 15 dkg juhtúró
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 30 gr élesztő
- 1 dl tejföl
- 3 tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg reszelt sajt a szóráshoz
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, belereszeljük a fagyos vajat és hozzáadunk egy csipet sót. Kézzel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az áttört, kétféle túrót, a tojássárgáját és a tejfölt. Jól kidolgozzuk, hogy egynemű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és letakarva meleg helyen fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát 3-4 mm vékony lapra sodorjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd mint a bejglit, feltekerjük és letakarva, meleg helyen újabb egy órát kelesztjük. Utána körülbelül két ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk késsel, megkenjük tojással, meghintjük reszelt sajttal és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, előmelegített sütőben 200 fokon 20 – 25 percig sütjük.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy citrom reszelt héja
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 tojás
- 8 dkg vaj
- 30 dkg túró
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
Elkészítés: A tojások sárgáját keverjük ki világosra a lágy vajjal a vaníliás cukorral és a porcukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot és a tejfölt, keverjük simára, majd adjuk a tojásos keverékhez és jól vegyítsük el. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habját. Az apró darabokra vágott csokit keverjük a masszához és kanalazzuk a muffin sütőbe kb. ¾ részig. 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt elkészül.
Hozzávalók:
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 2 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vaníliaesszencia
- 25 dkg rétesliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 3 tojás
- 2,5 dl tejszín (tej is jó, de tejszínnel finomabb)
Elkészítés: A száraz hozzávalókat keverjük össze (a réteslisztet ne helyettesítsük finomliszttel, mert ennél a receptnél csomósodhat). A tojást és a tejszínt dolgozzuk össze kézi habverővel. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit jó vastagon kenjünk ki a vaj felével, majd szórjuk rá a száraz hozzávalókból nyert keverék felét. Hintsük rá az összemorzsolt túrót és citromhéjat, majd a mazsolát, aztán a túrtós réteget szórjuk meg a száraz keverék másik felével. Az egészet öntsük le egyenletesen a tojásos-tejszínes keverékkel, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat és tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe. Kb. fél óra alatt pirosra sül. Langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb. Nyáron idénygyümölcsökkel – eper, málna, áfonya, barack – is szuper.
Joghurtos-gyümölcsös túrófagylalt
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 2 pohár natúr joghurt
- 1,25 dl tejszín
- 4 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg friss idénygyümölcs ízlés szerint
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
Elkészítés: A tejszínt habbá verjük, a többi hozzávalót botmixerrel pépesre keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal, és fagylaltgépbe tesszük. Ha nincs fagylaltgépünk, érdemes fagyasztás közben 10-20 percenként megkeverni a fagyit. Pár szem egész gyümölccsel, tejszínhabbal, mentalevéllel tálaljuk.
Hozzávalók:
- 1 kg túró
- 2 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- + 10 dkg zsemlemorzsa, 4 dkg vaj
Elkészítés: A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a 2 evőkanál zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be). Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat. Végül serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a 10 dkg zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk rajta, és ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt, leszűrt gombócokat. Tálaláskor porcukros, reszelt citromhéjas tejfölt kínálunk hozzá.