Élet+Stílus MTI 2019. május. 26. 16:58

HIV-pozitív orvos miatt fertőződhetett meg több mint 500 gyerek Pakisztánban

A használt injekciós tűk felelősek számos fertőzésért.

"Hatszáznyolcvanegy ember, közöttük 537 két és tizenkét év közötti gyermek HIV-tesztje lett pozitív tegnapig Szindh tartomány Ratodero körzetében - jelentette be Zafar Mirza, Imrán Hán miniszterelnök egészségügyi tanácsadója.

A szomorú számok akkor jöttek ki, miután több mint 21 ezer emberen végeztek szűrővizsgálatot az övezetben. A betegség terjedésének egyik oka a használt fecskendők alkalmazása.

A hatóságok szerint egy szintén HIV-vírushordozó gyermekorvosról terjedt el a fertőzés Ratoderóban. Az orvos, aki azóta rács mögött ül, tagadja, hogy tudatosan fertőzte volna meg pácienseit.

Pakisztán sokáig alacsony HIV-fertőzöttségű ország hírében állt. Mostanra azonban a vírus aggasztó mértékben terjed, főként a kábítószer-élvezők és a szexmunkások körében. Az ENSZ adatai szerint a 2017. évi mintegy 20 ezer új pakisztáni megbetegedéssel az AIDS terjedésének az üteme a második leggyorsabb Ázsiában. A gyorsan növekvő népességű országban a hatóságok hanyagsága miatt hiányos az egészségügyi infrastruktúra, a falusi közösségek különösen ki vannak téve a kétes orvoslásnak.

"A kormány által ismertetett adatok szerint mintegy 600 ezer sarlatán működik az országban, közülük mintegy 270 ezer Szindh tartományban praktizál" - emlékeztetett májusban az ENSZ AIDS-ellenes programja, az UNAIDS.

"Takarékossági szempontból ezek a sarlatánok több paciensnél is használják ugyanazt a fecskendőt. Ez lehet a megbetegedések növekedésének az oka" - mondta Szikandar Memon, a Szindh tartománybeli AIDS-ellenes program vezetője.

Imrán Hán miniszterelnök a betegség megelőzését célzó drasztikus intézkedéseket fog ismertetni, mihelyst megállapítottuk a terjedése pontos okát - mondta Zafar Mirza, hozzátéve, hogy a fertőzés miatt a kormány komolyan aggódik.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.