Hétköznapi Gasztrohősök néven indított új videósorozatot az ország népszerű online gasztromagazinja. A nyitó epizódban autizmus spektrumzavarral élő csokoládékészítőket mutatnak be.
„Ezt a videósorozatot azért indítottuk el, hogy bemutassunk olyan, a gasztronómiához köthető kezdeményezéseket, közösségeket és embereket, akik által egy kicsit jobb hely lesz a világ. Magyarországon sokan mélyszegénységben, család vagy otthon nélkül, netán valamilyen fogyatékossággal élik mindennapjaikat. Fontos, hogy észrevegyük őket, és segítsünk, amennyire csak a lehetőségeink engedik” – nyilatkozta Hering András főszerkesztő.
A Nosalty! online magazin stábja elsőként a KockaCsokit, az autizmus spektrumzavarral élőknek munkalehetőséget adó, az ország első autizmusbarát csokoládémanufaktúráját, kereste fel. A projektnyitó videóból többek között az is kiderül, hogy a manufaktúra alapítóját, Dénes Ákost személyes motiváció is vezérelte, ugyanis saját fia, Tom is autizmussal él. Érintett szülőként fontos lett számára, hogy gyermekének legyen egy olyan munkahelye, ahol jól érzi magát, tud dolgozni, védett környezetben van. A 2014-ben alapított műhelyben 13-féle táblás csokoládét, és egyéb csokoládés termékeket készítenek.
„Amikor megnézzük azt, hogy milyen jövő áll az autista fiatalok előtt, akkor nagyon kicsi a választék” – mondja Dénes Ákos. Hozzátéve, hogy mivel hazánkban még mindig nagyon sok sztereotípia él az emberekben az autistákkal kapcsolatban, a műhely mellett beindította csapatával a KockaPont közösségi teret is, amely gyógypedagógus bevonásával különböző képzésekkel és programokkal segíti az autista fiatalokat és hozzátartozóikat.
„Úgy akarjuk üzemeltetni ezt a helyet, hogy tényleg elérje a célját, minél több embert tudjon vendégül látni. Be szeretnénk mutatni azt a világot, amiben az autisták élnek, és lerombolni azokat a sztereotípiákat, amik övezik őket” – vallja.