Legalábbis a spanyolok szerint. Mert lehet, hogy ehhez lenne egy-két szava a magyaroknak is.
A spanyolországi Kasztília és León autonóm közösséghez tartozó Soria tartományban immár kilencedik alkalommal rendezték meg múlt vasárnap a Világ legjobb sült szalonnája (El Mejor Torrezno del Mundo) elnevezésű versenyt. A Soriai Kereskedelmi Kamara által szervezett gasztronómiai megmérettetésre a Virrey Palafox étteremben került sor Burgo de Osmában, ahol a február eleje óta tartó előversenyek után tizenöten – nyolc profi, hét amatőr – veselkedhettek neki a sütögetésnek, hogy megszerezzék a hangzatos címet.
El se akarjuk képzelni, micsoda megpróbáltatás lehet egy ilyen versenyen zsűrizni, ahol órákon keresztül serceg a zsír, és ingerlő illatok töltik be a légteret. A szakácsokból és gasztronómiai újságírókból álló szakértők hosszas ízlelgetés után végül a San Pedro Manrique-i El Condado de Motores étteremnek ítélték oda a szakmai győztes díjat. Míg az amatőrök közül az ólvegai Javier Jiménez Alonso büszkélkedhet a Világ legjobb sült szalonnájával.
Ő valami olyat tudhat a szalonnasütésről, amit mások aligha. Ugyanis sorrendben éppen harmadik alkalommal nyerte el a díjat, amelyet egyébként a bírák vakkóstolás alapján ítélnek oda. Vagyis ezúttal sem volt fogalmuk arról, hogy a tavalyi-tavalyelőtti győztes szalonnáját eszegetik nagy szakértelemmel. Javier Jimenez is csak egy azonosítószám volt.
Az eredményhirdetés után elárulta, hogy egy tradicionális módszert alkalmaz: az első 20 percben lassan süti, saját zsírjában lágyítja, izzasztja a szalonnát, majd erősebb sütéssel növeli a kérgesedését. A lényeg szerinte a jól fűszerezett szalonna, s hogy a külső kéreg (bőr) hólyagosodjon, jó ropogós legyen.
Spanyolországban egyébként a soriai sült szalonna (Torrezno de Soria) márkavédettséget élvez. Kedveltségét mi sem jelzi jobban, mint hogy csak a múlt évben 1.411.625 kg előpácolt soriai szalonna fogyott. Külföldi bemutatását, népszerűsítését az idei kölni gasztronómiai vásárra tervezik.
Ahogy így elnézegetjük a képeket, nagyon halkan jegyezzük meg, az ilyesmit hívják nálunk pörcnek (s lennének tippjeink, hol lehet igazán jót kapni...)