Élet+Stílus hvg.hu 2019. március. 12. 11:00

Felfedezték Olaszország első korallzátonyát, akár 100 kilométer hosszú is lehet

Bari közelében, Monopoli városának partjainál fedezték fel a tenger mélyén húzódó korallzátonyt, amely Európában is egyedülállónak számít.

Az olaszországi Puglia régióban, ezen belüli is a népszerű üdülőhely, Monopoli közelében bukkantak rá a kutatók a korallzátonyra – írja a Local.it.

A képződmény nem a vízfelszín közelében található, hanem az Adriai-tengerben 30-55 méter mélyen alakult ki, a mezofotikus zónában, és ezzel a most felfedezett korallzátony Európában is egyedülállónak számít – írják a kutatók a Nature szaklapban. A mezofotikus zónában korallzátonyok a fény hiánya miatt jóval ritkábban fordulnak elő, és a korallok sem annyira színpompásak, mint a vízfelszín közelében élő társaik.

A képződmény hosszára vonatkozóan eddig csak becsléseket tettek közzé, a korallzátony legalább 2,5 kilométer hosszú, de újabb feltételezések szerint akár 135 kilométer hosszan is elterülhet. A tudósok úgy gondolják, hogy az olasz korallzátony hasonlóan az Ausztráliánál, a Maldív-szigeteknél vagy a Vörös-tengerben húzódó zátonyokhoz, a teljes régió partvonalát követi a víz alatt, Puglia pedig körülbelül 200 kilométer hosszú.

A Földközi-tengerben valaha sok korallzátony volt, de az idők során ezek nagy része elpusztult. Ezekből az öreg korallzátonyokból mára csak kevés maradt fenn, egy kicsi zátony például Horvátország partjainál található, Mljet szigeténél.

A világon a legtöbb korallzátony kevesebb mint tízezer éves, és az óceánoknak mindössze a 0,1 százalékát foglalják el. Ennek ellenére a tengerekben élő fajoknak a 25 százaléka a zátonyokon él. A klímaváltozás, a tengerek melegedése és a vizek szennyezése ezeket a fajokat különösen veszélyezteti, mert a korallzátonyok nagyon érzékenyen reagálnak az említett befolyásoló tényezőkre.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.