Sokan találgatták, mitől változhatott meg ennyire a brisbane-i zöldségboltban vásárolt gyümölcs színe.
Ausztrál tudósok kiderítették, miért öltött lila színt a felvágása után pár órával egy narancs: a gyümölcsben előforduló antocianinok léptek reakcióba vasszemcsékkel a frissen megélesített késen, amellyel a gyümölcsöt felvágták. A reakció következtében váltott színt a gyümölcshús.
A kutatók a queenslandi kormány kérésére vettek mintákat egy brisbane-i nő otthonában. Neti Moffitt ahol szeptember elején a kétéves fiának vágott fel egy egészséges színű, ízű és illatú narancsot, a konyhapulton hagyott gyümölcs maradéka azonban másnap reggelre erős lilás színt öltött.
This orange went purple after being cut up at a suburban Brisbane home.
— ABC Science (@ABCscience) September 26, 2018
Why?
Naturally occurring anthocyanins in the orange reacted with the iron particles found on the recently sharpened knife used to cut it.
These pigments are not known to represent any risk to human health. pic.twitter.com/5lRPnCCjVC
"Mintha valaki tintába mártotta volna őket, és kijelenthetem, hogy az nem én voltam" – mondta Moffitt.
A mintákat a queenslandi igazságügyi orvostani intézet laboratóriumában vizsgálták meg, az eredményeket kedden hozták nyilvánosságra. "Az elemzés eredményei megerősítették, hogy az elszíneződést a narancsban természettől előforduló antocianin pigmentanyagok és a frissen élesített kés élén lévő vas- és más fémrészecskék reakciója okozta. Ezek a pigmentek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre" – olvasható a jelentés.
Stewart Carswell vezető vegyész szerint ez a munka egészen más volt, mint amit általában végeznek az intézetben, ahol leginkább vér-, vizelet-, víz-, talaj-, hal- és más ételmintákat analizálnak.