A pótkávék azért alakultak ki, mert a háború idején nem volt rendes kávé, most viszont az egészséges étrend jegyében megint előtérbe kerültek a kávémentes kávék.
Egyre többen fordulnak a kávémentes kávéalternatívák felé, amelyek eredetileg a II. világháború idején a kialakult áruhiány miatt jöttek létre, most viszont a fogyasztói tudatosság helyezte előtérbe ezeket a termékeket.
Több olyan ital is ismert, amely alkalmas arra, hogy kiváltsa a kávét, ilyen például a tea is, amely ugyanúgy tartalmaz a koffeinhez hasonló szerkezetű és hatású hatóanyagot. Sokan a kávé íze miatt annak koffeinmentes változatát választják, bár a kávéból teljesen nem vonható ki a koffein, csupán csökkenteni lehet a mértékét.
Teljesen koffeinmentes alternatíva viszont a gabonakávé, amely gabonaőrleményből készül, és márkától függően van olyan, amely nem tartalmaz cukrot sem, cikóriatartalma miatt pedig az íze igen erősen emlékeztet a kávéra.
A gabonakávét napszaktól függetlenül iható, és fogyaszthatják gyermekek, idősek, várandós és szoptató anyukák is, de fogyasztható minden olyan betegség esetén is, ahol a koffein problémát okozhat, így például magas vérnyomásnál, szív- és érrendszeri betegségeknél, vagy épp refluxnál. Egyedül gabonaallergia vagy gluténérzékenység esetén ellenjavallt.