Színes,izgalmas gasztro-programmal várja a városlakókat a Ráday Korzó. Távoli országok kulináris kínálatába is belekóstolhatunk szeptember 28-29-én, pénteken és szombaton, ha bevetődünk a ferencvárosi közösségi fesztivál forgatagába.
Tavaly szeptemberben mutatta meg először - lelkes lokálpatrióták kezdeményezésére és szervezésében - a Ráday utca, hogy tud más is lenni, mint a rohanós hétköznapokban, meg egyáltalán, hogy mi mindent rejt, amire érdemes figyelni. Most újráznak, és remélhetőleg, ez már hagyomány.
Tibettől Ukrajnáig, a momotól a gyroszon át a borscsig ehetjük bele magunkat a gasztro glóbuszba. Megtapasztalhatjuk, mit is jelent valójában, hogy a kovász összeköt, és hogy lehet mentesen, de ízesen élvezkedni, sütizni, fagyizni. A Ráday Korzó számos büféje, étterme, kávézója, péksége, hentese mutatja meg magát a jövő péntek-szombaton. Van, ahol különleges kóstolókkal, kedvezményekkel, vagy speciális menüvel várják a korzózókat, máshol akár gyorstalpaló továbbképzésre is beiratkozhatnak. És nemcsak a Ráday-n, hanem a környező utcákban, a Lónyay-ban, a Tompában, a Török Pálban, a Kinizsiben is érdemes körülnézni.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/92d86fba-7004-45d6-b343-703f5647e08c.jpg)
Ízelítő:
Húst a húsboltból: Rábai Róbert Bakáts téri hentesüzletét délután 2-től beveszi a Hentesnél Evők Baráti Köre és az élő henteskritika Dr. Pap András László egyetemi tanárral (a Kőröshegyi Böllérfesztivál meghívott zsűritagja, a Hentesnél Evők Baráti Körének oszlopos tagja). A program ingyenes, de ajánlott a pontos érkezés, mert az üzlet befogadóképessége és a kolbászok száma véges. Ja, és kiderül, mi a hentes kedvenc étele!
Ragadozás előtt-után, helyett:
Szeptember 28-án, pénteken és másnap: is már reggel fél 8-tól nyitva a Nándori cukrászda, amely több mint 60 éve édesíti meg a környékbeliek mindennapjait. Legújabb büszkeségük, az Év cukormentes tortája, ugyanis mentes süteményük, a Három kívánság torta nyerte el idén a címet. (Ferencvárosi lakosoknak mindkét napon kedvezmény.)
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/8ea12294-e579-4765-80d7-6fc3b206b8e8.jpg)
Reggel 8 órától kávékülönlegességek kóstolója a Tényleg Espresso Bárban, ami erre felé az újhullámos eszpresszók, filter- és tejes kávéitalok tuti lelőhelye. Lehet reggelizni is.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/3b025360-3d04-4105-a02e-d85ac29dd7cf.jpg)
Ebédig (vacsoráig) oltsunk csak kultúrszomjot, bőven lesz mivel.
Ha már megéheztünk, akkor a Norbulingka tibeti étkezdében hagyományos tibeti ételeket kóstolhatunk: például momót, azaz töltött tésztapárnácskát vagy a tibetiek kenyerét, a timót, és mindent, aminek köze van a jakhoz. Utána az emésztés végett egy igazi arab tea javallott. S kissé megkönnyebbülten folytathatjuk a Ráday menüzést a kuppával, ami egy zöldséges, darált húsos, bulguros iraki egytálétel és a Bagdad Gyros napi kínálatát gazdagítja.
Az Ukrán udvarban Marina és az ukrán mesterszakácsok kedvezményesen kínálják mindkét napon a borscs levest, a szolyankát, a varenikit és a kijevi fasírtot. Ha már csak a desszert hiányzik, akkor nézzünk be a MAMO Gelatóba, ahol a szokásos, nem szokványos fagyi kínálat a Ráday korzó idejére kiegészül egy hagyományos szicíliai desszerttel, a canolóval.
Délután már jól fog esni egy pohár szűretlen sör. 15 órától a Kaltenberg Sörház kóstolóval egybekötött vezetett főzdelátogatást szervez.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/b9b2ee96-d8cc-4336-9389-97d034ba5f35.jpg)
Szeptember 29-én szombaton 11 órától mentes finomságokat kínál a Manióka Gluténmentes Pékség: kóstoló és dietetikus szaktanácsadás, beszélgetés az ételallergiákról. Az Anjuna Ice Pops különleges programot szervez 12, 13:30, 15 és 16:30-as kezdéssel: saját smoothie tál készítés és ételfotózás mobillal. A jégkrémes csapat olyan különleges alapanyagokkal dolgozik mint, a goji bogyó, kókuszchips, feketeszezám, vagy a mangó-maracuja coulis.
A Lónyay utcai Butter Brothers pékségben a szombati közösségi kenyérsütésen saját két kezünkkel „tapasztalódhatunk”: 13.00 – kovász készítés, 14.00 – kenyérdagasztás, 16.00 – kenyérformázás és -sütés, 17.00 – nagy kenyérkóstolás, kisült kenyerek kiosztása.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/bf1f4141-4ba8-4629-9bd7-deaa54401003.jpg)
Végül napzárta egy kis elmélkedős, kvaterkázós borozással - a szekszárdi borász, Dúzsi Tamás versekkel és remek kortyokkal várja a korzózókat.
Megjegyzés: Amit a buliról tudni érdemes - Belső-Ferencváros helyi kezdeményezésű utcafesztiválja közösségi finanszírozásból a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány és a környékbeliek szervezésében. Kulturális, művészeti, kulináris helyszínek, kisboltok, műhelyek, gyönyörű, míves kapuk mögött titkos kertek. Másfél napra megmutatják magukat kicsit másképp, mint ahogy az megszokott.