Nyersen mérgező gomba és bogyók fogyasztását ajánlotta, és a vadrizst is főzés nélkül tetette volna az ételbe.
Visszahívja a kiadó Johnna Holmgren nemrég megjelent szakácskönyvét, ugyanis több recept is mérgező volt benne – írja a BuzzFeed News.
A minnesotai Johnna Holmgren több mint 130 ezer követővel rendelkezik @foxmeetsbear nevű Instagram-oldalán, ahol az életéről posztol – férjével és három gyermekükkel egy erdő mellett élnek, a nő pedig általában arról oszt meg fotókat, hogy milyen az életük a természethez közel. Májusban pedig egy szakácskönyvet is kiadott Tales form a Forager's Kitchen, vagyis nagyjából Mesék egy gyűjtögető konyhájából címmel.
A könyvben olyan receptek szerepelnek, amelyekben az erdőben talált alapanyagokból alkot valami ehetőt – legalábbis ez lett volna a cél, az olvasók azonban már a könyv megjelenése után lehúzták azt az Amazonon, ahol több tapasztalt erdőjáró is arról írt, a receptek között vannak olyanok, amelyek konkrétan mérgezőek, vagy ehetetlenek lesznek a könyv alapján elkészítve.
A könyvben ugyanis van például recept, amely szerint nyers gombákat kell étcsokiba mártani és fűszerekkel megszórni, majd hűteni, a szerző pedig többek között a kucsmagombákat is ajánlja hozzá, amelyeket azonban kifejezetten nem ajánlott nyersen fogyasztani, mert allergiás reakciót okozhatnak.
Ugyanígy a könyvben szereplő egyik smoothie-receptben nyers bodzabogyók használatát írta elő a szerző, amelyek nyersen szintén mérgező hatásúak a bennük lévő magok miatt.
A kommentelők azt is kiszúrták, hogy a sütőtöklevesben kétpohárnyi makkot is fel kellett használni, de a recept nem részletezte a csersavtalanítás szabályait, márpedig a makkban igen sok a csersav, ezért keserű is, sőt, nagy mennyiségben mérgező, úgy lehet emberi fogyasztásra alkalmassá tenni, hogy az ember lehéjazza, majd vagy hosszan áztatja, vagy többször felforralja őket. A szakácskönyv azonban nyersen használta a makkokat is.
A könyvben további hibák is felmerültek, így például a vadrizses francia pirítós receptje sem tért ki a rizs megfőzésére, a nyers rizzsel pedig az étel egész egyszerűen ehetetlenné vált.
Johnna Holmgren először azt írta a BuzzFeednek, hogy a könyv a "vállalkozó szelleműeknek" szól, és hogy ők már ettek nyers gombát, és nem lett tőle semmi bajuk, a kiadó azonban később azt közölte, hogy a szerzővel együtt úgy döntöttek, beszüntetik a könyv forgalmazását és reklámozását, mert nagyon komolyan veszik az olvasók által kifejezett aggodalmakat a nyers hozzávalók felhasználásával kapcsolatban. Akik eddig megvették a könyvet, azoknak az árát is megtérítik.
A nő azóta nem reagált a BuzzFeednek, de egy közleményt feltett a honlapjára, ebben azt írja, bár ő 100 százalékban pontos akart lenni, az a könyve olvasóin múlik, hogy jól ismerjék fel a begyűjtött növényeket, némely vadon növő növény pedig akár mérgező is lehet. "Nem vagyok egészségügyi szakember, sem orvos vagy táplálkozási szakértő. Az olvasón múlik, hogy a tápanyaginformációkat és az egészségügyi hatásokat szakképzett szakemberekkel ellenőrizze a weboldalon és a közzétett tartalmakban felsorolt ehető növények esetében" – írta.