Élet+Stílus T.S. 2018. augusztus. 03. 16:17

Paprikasör – pikáns hűsítő

A nyári meleghullámot még a mediterrán népek sem viselik egykönnyen. Amikor már 37°C felé emelkedik a hőmérő higanyszála, mint mostanság Galíciában, nagyon kell valami igazán ütős frissítő. Nem csoda, ha ezért is várták sokan az idénysör, a Pimientos Padrón megjelenését a sör világnapja alkalmából.

A sörkülönlegesség első főzete tavaly erősen limitált kiadásban volt elérhető, és akkora tetszést aratott, hogy forgalmazója, az Estrella Galicia úgy döntött, az idén nyáron újra piacra dobja. A Pimientos Padrón, vagyis a Padrón paprikasör augusztus 3-tól 57 000 literes mennyiségben félliteres palackokban jut el a fogyasztókhoz egész Spanyolországban.

Egyediségét – nomen est omen – egyik alapanyaga, a kisméretű, 5-10 cm-es zöld színű paprikafajta, a spanyolok nagy kedvence, a padrón adja. Anno az Újvilágból visszatért hittérítő ferences szerzetesek honosították meg a 16. században a Padrón város (innen kapta a nevét) parókiájához tartozó San Francisco de Herbón kolostorban. A paprikafajta fő termőterületének ma is ez a környék számít.

A padrón érése és szedése már több mint egy hónapja megkezdődött, így a paprikasör idei újrafőzése igencsak aktuálissá vált. A munkálatokat titkos recept alapján végző Hijos de Rivera sörfőzőmestere, Luis Alvar szerint ez a paprikafajta olyan ízt és illatot ad a sörnek, amely egyetlen másikon sem érzékelhető, s különleges szerepe van az enyhe csípősségnek is. Éppen ez a fűszeres, pikáns hatás lehet a sör sikerének a kulcsa.

Facebook

Az új sörre mint kizárólagos galíciai specialitásra büszkék a paprika termelői. Közösségük bejegyzett, védett eredetmegjelöléssel 29 termelőt foglal magában, évi 90 000 kg terméssel, ebből 1300 kg-ot használtak fel a paprikasörhöz.

Amúgy ebből a paprikából – amelynek nemcsak híre jutott el hozzánk, de magyar üzlethálózatokban is kapható – készül az egyik kedvelt spanyol tapas, a sült padrón. Roppant egyszerű, hiszen nem más, mint az olívaolajban hirtelen kisütött paprika, nagy szemű sóval megszórva. Végül, halkan megjegyezhetjük, hogy – ugyan ez nem a reklám helye – Budapesten immár ötödik éve sikeres a Padron Tapas Bar & Restaurant, amelynek persze, hogy emblematikus harapnivalója a kis sült zöld paprika.