Élet+Stílus hvg.hu 2018. július. 05. 19:57

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Penny Market, magyar üzemből indult a lisztériafertőzés

A lisztériás kukoricától Európában kilencen meghaltak az elmúlt 3 évben. Gyalult tök, zöldborsó, brokkoli és sóskakrém is van a visszahívott termékek között.

Az indoklás szerint elővigyázatosságból hívja a Penny Market a Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket, amelyeket a Greenyard Kft. gyárt.

Az áruházlánc csütörtöki közleményéből nem derült ki, pontosan mi a baj ezekkel a termékkel. Csak annyit közöltek, hogy minden terméket visszahívnak, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Blokk nélkül mindegyik üzletükbe vissza lehet vinni ezeket a termékeket és a teljes vételárukat visszaadják.

„Tudatos vállalatként csak minőségileg kifogástalan és biztonságos forrásból származó élelmiszert hozunk forgalomba” – írták.

Az alábbi termékek érintettek:

- Jégkert gyalult tök 1 kg
- Jégkert zöldborsó zsenge 450 gr
- Jégkert vegyes zöldségleves 450 gr
- Jégkert zöldborsó 1 kg
- Jégkert mexikói vegyes zöldség 1 kg
- Jégkert parajkrém 450 gr
- Jégkert fejtett bab 450 gr
- Jégkert/Felco sóskakrém 450 gr
- Jégkert brokkolis zöldségkeverék 450 gr
- Jégkert brokkoli 450 gr
- Jégkert franciasaláta alap 1 kg
- Jégkert sárgahüvelyű vajbab 1 kg
- Jégkert morzsolt kukorica 1 kg
- Jégkert zöldségkeverék 750 gr
- Jégkert finomfőzelék keverék 450 gr

Lisztériafertőzésről van szó

Míg a Penny Market szigorúan a kivonásra vonatkozó információkat tette közzé, addig a Nébih az okokat is közölte.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kedden számolt be arról, hogy megtalálták egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását. A listeria monocytogenes baktérium által okozott fertőzés 2015 és 2018 júniusa között 47 embert betegített meg, közülük kilencen bele is haltak a fertőzésbe. Az érintett országok: Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A listeria monocytogenes baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már márciusban kiderítette, hogy a fertőzés okozója a gyorsfagyasztott kukorica. Kedden viszont azt is közölte, hogy a listeria monocytogenes baktériumot hordozó kukorica egy magyar üzemből származik, a Greenyard vállalat magyarországi gyárából.

Utóbbi Baján található – jegyzi meg a 444.hu.

A Nébih szerint elrendelték a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott összes fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását. Az érintett vállalat értesítette a partnereit, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását pedig Európa szerte megkezdték.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a nem fogyasztásra kész fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt. Itthon nem tudni egyelőre olyan megbetegedésről, amelyet ez a termékkör okozott volna – írták.

Az érintett magyarországi üzemben szigorított takarítást végeztek, most fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végeznek ott, de terméket nem értékesítenek. 

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.