A tegnapi hír már nem hír, pláne nem a múlt heti. De utóélete azért lehet, pláne, ha kajáról van szó.
Múlt héten a Sirha Budapest nemzetközi szakkiállításon közös standon mutatkoztak be a visegrádi országok konyhái, és séfjeik ott ültek a Bocuse d'Or Hungary döntőjének zsűrijében. Elmentek, de letették a névjegyüket: a V4-menüt, amit a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, a hagyomány és evolúció jegyében készített fogásokból állítottak össze.
Így került a "közös asztalra" Szlovákia hideg előétele, a szarvasborjú-terrine juhtúróropogóssal, homoktövisbogyóval, diópesztóval, salátával. Utána kanalazhatjuk a magyar gulyást gremolatával.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/aae3e554-c6ef-42ad-8f33-2c436fbf39c0.jpg)
Majd jöhet kétféle főétel: omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel; valamint kacsahús csicsókacsipsszel, zellergyökérpürével, füstölt túrógombóccal, fondant burgonyával és lóbabbal. Na, kitalálják, hogy melyik a cseh és melyik a lengyel fogás?
A menüt Magyarország egyik kedvenc desszertje, a somlói galuska zárja. Kicsit újragondolva. A magyar fogásokat Széll Tamás és Szulló Szabina jegyzi.
A menü tételeihez Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánlott magyar borokat. A fogások sorrendjében: kékfrankost, kadarkát, cabernet franc-ot vagy merlot-t, illetve pinot noirt, csókaszőlőt vagy érlelt chardonnay-t, végül késői szüretelésű édes furmintot.
Az étel/bor párosításokat bárki kipróbálhatja, aki ezen a héten vasárnapig betér valamelyik étterembe, amelyik csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett, február 12. és 18. közötti V4 Menük Hetéhez. Budapesten: Arany Kaviár, La Perle Noir, La Parilla, Pierrot, Stand25. Vidéken: Első Mádi Borház (Mád), Kakukk (Nyíregyháza), Kistücsök (Balatonszemes), Rókusfalvy (Etyek), Tenkes (Harkány-Csarnóta).
S ami még a jövő hétre, meg azután is itt marad: a receptek! Mindegyik fogást kipróbálhatjuk otthon is, letölthető: innen