Élet+Stílus hvg.hu 2017. december. 05. 20:23

Ki lesz az Év Bortermelője?

Már nem egészen két nap és kiderül, ki lesz az Év Bortermelője. Az összesített szavazatok alapján ezúttal a megszokott öt helyett hatan is versenyben vannak a rangos szakmai elismeréséért. Hogy a Magyar Bor Akadémia bírálói végül is kit érdemesítenek a címre, az december 7-én délben kiderül a Budavári Fortuna étteremben tartandó ünnepélyes díjátadón.

 

 A Magyar Bor Akadémia 27. alkalommal mozgósította a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, valamint a szakújságírókat,  hogy nevezzék meg, kiket tartanak az Év Bortermelője díjra legérdemesebbnek. Több mint 300 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf adott le jelölést. Mindenki három bortermelőt nevezhetett. Az előző évek gyakorlata alapján a cím eddigi birtokosai is jelölhettek egy személyt, aki mindenképpen bekerülhetett az utolsó körbe. A jelölések feldolgozása után holtverseny alakult ki, így az idén a szokásos öt helyett hat  kiváló bortermelő lett esélyes a címre: 

 Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék). 

Magyar Szőlő és Borkultura

 

  

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.