A honi sörpiacot a rendszerváltás tájékán még – vagy már? - jellemzően hét sörgyár kínálata jellemezte. El kellett telnie jó néhány évnek, hogy ha nem is egy csapásra, de bővüljön, változzon a kínálat, beleszóljanak a „nagyok dolgába” a kisüzemiek is. Mára sörissza legyen a talpán, amelyik kiigazodik a választékban.

  

A bőség „zavarához” persze elsősorban az kellett, hogy az addig kizárólagosságot élvező láger sörök helyett, itthon teljesen szokatlannak számító felsőerjesztésű sörök főzésébe kezdjenek a kis főzdék. Addig ilyenekkel legfeljebb a határainktól nyugatra találkozhattunk, illetve a megélénkülő import sörök piacán lehetett angol és belga sörkülönlegességeket beszerezni. A 2010-óta beindított mintegy két tucatnyi főzde elsősorban ezeknek az addig ismeretlen típusoknak a főzésére állt rá. Az alig néhány ezer hektoliter kapacitású főzdék az amerikai sörforradalom által felkapott IPA-val indítottak, és ez maradt mind a mai napig a „kézműves” sörfőzdék legfontosabb típusa. Az IPA mellett azért szép sorban felbukkantak mindenféle sörkülönlegességek, füstös porterek, imperial stoutok, búza- és rozssörök, fahordós erjesztésű finomságok, ízesített sörök, barley wine-ok, sour ale-k és a klasszikus angol kocsmai cask ale is.

ffeszt

Ebben a sörrengetegben persze egyre nehezebb az eligazodás. A tájékozódást segítendő rendszeresen rendeznek a népszerű craft-sörözőkben sörkóstolókat, sörbemutatókat. Novemberben indul a Fehér Nyúl sörfőzde hét alkalomra meghirdetetts Sör-Szemináriuma, mely a sörfőzés és sörkóstolás titkaira, a nagy- és kisüzemi sörfőzés különbségekre derít fényt, az esetenként egy-egy sörhöz kapcsolódó előadáson és kóstolókon keresztül.

OBS

A másik ilyen – ingyenes - előadássorozat Ogre Bácsi Söregyeteme. Itt játékos formában, igazi egyetemi szemesztereket idézve, nagyobb merítésre vállalkoztak,  kisüzemi és házi sörfőző, sörtörténész is tart előadást. Szóba kerül majd az is, hogy mik azok a tényezők, amelyek a sör árát alakítják. Ez utóbbi különösen érdekesnek ígérkezik, hiszen erről eddig sokkal kevesebb szó esett, mint mondjuk a különféle komlók izomerizált alfasav tartalmáról.

Szóval érdemes figyelni és látogatni a főleg közösségi portálokon meghirdetett, előadásokat, ha a sörök, a szó szoros értelmében – a halvány sárgától a feketéig terjedő – sokszínű világával szeretnénk közelebbi ismeretséget kötni. Garancia nincs persze, hogy a napról napra változó sörkínálatot az előadások után követni tudjuk majd. Arra azonban mindenképp jók ezek a programok, hogy megértsük a mostanában trendinek számító sörök összetettségét és alkalmasint épp úgy felismerjük kiválóságukat, mint hibáikat.