Élet+Stílus Tóth Sándor 2017. október. 10. 18:41

Mesélnek a séfek tetkói

Manapság feltűnően sok a tetovált szakács külföldön és itthon is. A konyha mestereinek védjegyeivé vált kivarrásokról nemrégiben könyv is megjelent, ami villámgyorsan a népszerűségi listák élére tört, és dizájndíjat kapott.

Egy hazai tévés konyhai verseny egész sor kidekorált karú szakácsot, illetve jelöltet vonultatott fel a közelmúltban. Volt, akinek találóan a séfkarrierről álmodozó mesefigura, a népszerű L’ecsó rajzfilm patkányhőse, Remy díszítette a karját. Míg más a nagyérdemű közönség által is akceptálható "felületein" a mestere előtt tisztelgett vagy szakmai szimbólumokkal, illetve életének motívumaival ékesítette magát.. A Séfek Séfe című gasztroreality zsűriző mesterséfje, Krausz Gábor és a verseny győztese, Tatai Róbert fiatal felvidéki szakácstehetség is egész szép rajzolt kollekcióval büszkélkedhet az alkarján.

Az egyik legismertebb tetkós séf, Serényi Zsolt testfelületei pedig már kis túlzással egy színes képregényújsággal is fel veszik a versenyt. Nem hiába lett ő a Tetovált Séf, népszerű tévésorozatának is ez a címe. A bal kezén az ételek alapanyagainak egész sora – hús, hal, zöldségek, gyümölcsök –, míg a lába térd feletti részétől egészen a lábfejéig egy szarvasmarha bontási rajza tűnik fel. A szakmai motívumok mellett még személyes vonatkozású színes tetoválásai is vannak. Mindez a feleségének a keze munkáját dicséri, aki ismert tetoválóművész, tetkószalonja a Black Moon Tattoo egyaránt kedvelt a szakácsok és felszolgálók körében.

Facebook

Azt nem tudjuk, hogy Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje, hova jár varratni, de az ő karja is elég regényes. S folytathatnánk bőven a sort hazai példákkal. Manapság az lenne a meglepő, ha egy konyhán nem találkoznánk – korra és nemre való tekintet nélkül – tetkós szakáccsal.

Facebook

Nyilván a jelenség nem éppen magyar sajátosság, ráadásul a tetovált séfek jó része megjárta már a szakácsművészet külföldi műhelyeit, nem egy éppen Párizsban vagy Londonban, esetleg a tengerentúlon pallérozta tudását. Hogy a kulinária külföldi mesterei közt mennyire elterjedt a testdíszítés, már nemcsak mindennapi témaként került terítékre, de könyvet írtak, illetve rajzoltak belőle. Knives & Ink címmel – magyarra fordítva Kések és tinta – jelentette meg a Bloomsbury Kiadó Isaac Fitzgerald és Wendy MacNaughton művét, amely a szakácskönyvek között különlegességnek számít. Annyira, hogy a kiadvánnyal elnyerték a rangos amerikai székhelyű gasztronómiai szervezet, a Nemzetközi Kulináris Szakmai Egyesület (International Association of Culinary Professionals, IACP) dizájndíját. Fitzgerald, a könyv írója volt tűzoltó, dolgozott hajón és egy motoros bárban, mígnem az írással, különböző kiadványok, internetes oldalak szerkesztésével kötelezte el magát. A rajzoló/grafikusművész MacNaughton pedig vezető amerikai lapok, valamint könyvek és képregények illusztrátora.

amazon.com

A Séfek és a tetoválásuk mögötti történetek (receptekkel) alcímű könyv a szakmai díjazása mellett pozitív fogadtatásra talált, mind a kritikusok, mind a szakácsok körében. Ez utóbbiak közül a bostoni Jamie Bissonnette, a 2014-es szakács Oscar, a James Beard Alapítványi-díj nyertese – nem mellesleg szintén jól tetovált – írja: „A Kések és Tinta a kulináris közösség hihetetlen kreativitását, szenvedélyét és inspirációját dicséri a páratlan tetoválások, történetek és receptek révén. Fantasztikus könyv.”

A szóban forgó tetkós könyv szerint a szakácsok majdnem olyan komolyan veszik a tetoválásukat, mint a késüket. A Kések és tinta 65 szakács portréját adja közre különböző életterekből, különféle konyhákból. Szerepel köztük az éppen előbb idézett James Beard-díjas Jamie Bissonnette, az Alaska-halászhajó szakácsa, Mandy Lamb, a portlandi (Oregon állam) Toro Bravo spanyol étteremből John Gorham és még sokan mások.

Igazából sok tetoválás hátterében személyes történet rejlik. Danny Bowien séf (Mission Chinese Food, San Francisco) alkarján az édesanyjára emlékeztető lángoló angyalszárny hívja fel magára a figyelmet. Brian Grosz brooklyni privát séf háta a Yokohamában elhunyt édesapja emlékének és a japán konyhaművészetnek "tiszteleg".

amazon.com

Dominique Crenn  (Atelier Crenn, San Francisco) az egyetlen két Michelin-csillagot birtokló női séf az USA-ban, jobb karjának belső oldalán látható tetoválása a repülő disznóval egy olyan esése után készült, amikor elvesztette az eszméletét, majd a nagy vérveszteség ellenére magához tért, örökre emlékezteti arra a pillanatra, amikor örült annak, hogy él. „Mint az ételek, amelyeket a szakácsok az évek során készítenek, ezek a tetoválások is gyönyörű műalkotások” – írja róluk a könyvet ismertető fülszöveg. 

amazon.com

Tényleg mesélnek a séfek tetkói, az életükről és a munkájukról. Szerintünk egy hasonló könyvnek nálunk is órási sikere lenne. Némi előzmény már van, egy hazai gasztro blog sorozatba kezdett a tetkós szakácsokról, természetesen Serényi Zsolttal az élen.