A szakértő szerint az adalékanyagok tehetnek arról, hogy a gyerekek körében is terjedni kezdett a bél fekélyesedésével járó Crohn-betegség. 150 gyermek lehet érintett Magyarországon.
A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon. A fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák - mondta Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese az M1 vasárnapi műsorában.
Veres Gábor tájékoztatása szerint a betegség főként a vékony-, illetve vastagbelet érinti, tünetei a hasmenés, véres széklet, hirtelen nagymértékű fogyás, hasfájás, de az ízületi vagy májgyulladás is erre utaló panasz lehet. Ha egy gyermeknek csak kicsit fáj a hasa és nem növekszik rendesen, akár egy év is eltelhet, mire diagnosztizálják a betegséget, pedig a súlyos szövődmények - bélszűkület, sipoly - elkerüléséért fontos minél előbb elkezdeni a kezelést - figyelmeztetett.
Pontosan nem ismert, mi okozza a betegséget, de valószínűleg az ételekben lévő adalékanyagok a felelősek. A szoptatás véd, miközben egyértelműen növeli a kockázatot, ha a gyermek kétéves kora alatt antibiotikumot kap. A megelőzésért érdemes arra törekedni, hogy a gyerekek minél természetesebb formában kapják meg az ételt, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert egyenek.
A Crohn-betegség gyógyíthatatlan, de nagyon jól kezelhető, a beteg az esetek 90 százalékában teljesen normális életet élhet - fűzte hozzá.