A világ gasztronautái a konyhaboxokon innen s túl ezekben az órákban Lyonban gyülekeznek. A 30. Bocuse d'Or első napján, kedden a 12-es versenyállásban Széll Tamás séf és Szabó Kevin commis. Eredményhirdetés szerdán este 6 óra körül várható.
Az első versenynapon a magyarok mellett a skandináv nagyágyúk - például Norvégia, amelyik 2015-ben vitte el a pálmát Orjan Johannessen-nel, a szomszédos 11-es boxban - és a házigazda Franciaország, valamint Japán, Hollandia, Belgium, Dél-Korea, Kína és Chile csapata lép színre.
5 óra 35 perc áll a versenyzők rendelkezésére, hogy elkészítsék, tálalják a húsos (bressei csirke tenger gyümölcseivel) és a vegán ( a szokásos halas helyett) fogást.
Kik pontoznak?
12-12 tagú nemzetközi kóstoló és konyhai zsűri értékeli a csapatok munkáját. Az idei jubileumi verseny zsűrielnőkei: a 72 éves Joël Robuchon, az "évszázad séfje", aki az első, 1987-es lyoni verseny bírálóbizottságának is az elnőke volt, éttermeivel 28(!) Michelin csillag birtokosa; Orjan Johannessen, a 2015-ös győztes és Jérôme Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia.
Mit pontoznak?
(Maximálisan adható pontszámok)
Megjelenés - 20 pont
Íz - 40 pont
A versenytéma interpretációja - 10 pont
Regionális-földrajzi sajátosságok a nemzeti tálakon - 10 pont
A konyhai zsűri a felhasznált alapanyagok tekintetében a hulladékminimalizálást 10, a higiéniát, a konyhabox állapotát szintén maximálisan 10 ponttal értékelheti. Pontlevonás jár pld. az esetlegesen felhasznált, de nem engedélyezett hozzávalókért, felszerelésért, technológiai malőrőkért.
A 2017-es verseny különlegességei
A Bocuse 30 éves történetében több mint ritkaság - 1989-ben Lea Linster képviselte Luxembourgot - hogy a mezőnyben női séf is indul, ezúttal mindjárt kettő is: Giovanna Grossi Brazíliából és Jessica Toni Uruguayból.
Először van külföldi műsorvezetője egy lyoni eseménynek, még hozzá magyar! Jókuti András (Világevő), aki Budapesten a tavaly májusi európai döntő show-ját is levezényelte Mautner Zsófival (Chili&Vanília) az oldalán. Igaz, Jókuti a január 23-án ugyanezen a helyszínen megtartott, a Bocuse-hoz kapcsolódó cukrász világbajnokságot celebrálta. Ennek révén abba a kivételes helyzetbe került, hogy a séfek első versenynapján közvetlenül a konyhaboxok mellől tudósíthatott.
Ez az első alkalom, hogy a húsos fogás mellett nem halas téma a kötelező, hanem vegán.