Élet+Stílus hvg.hu 2017. január. 21. 08:11

Bocuse d’Or start

Bár a versenynapok csak jövő hét kedd-szerdán lesznek, Lyonban már minden a 2017-es Bocuse d’Or döntőről szól, amelyen huszonnégyen indulhatnak a világ legjobb szakácsa címért, köztük az Európa bajnok, Széll Tamás

 

A neves gasztroeseményt - kétévenkénti világdöntővel -  idén 30. alkalommal rendezik meg. A jubileumi döntő egyaránt zajlik a tradíciók és az újítások jegyében, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a húsos mellett a hagyományosan készítendő halas fogás helyett most, a verseny történetében először vegán tálat kell majd összeállítaniuk a versenyzőknek.

 A verseny fő támogatójaként és hivatalos alapanyag-beszállítójaként ezúttal is a METRO vállalta, hogy friss árukészletéből 146 különböző terméket, zöldfűszereket, ehető virágokat, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, magvakat, csírákat és hüvelyeseket biztosít a séfeknek. 

Gy.Zs.

“A METRO számára megtiszteltetés, hogy több éve hivatalos támogatója lehet a Bocuse d’Or-nak nemzetközi és hazai szinten is – mondta Horváth Imre, a METRO Magyarország vezérigazgatója. – A Bocuse d'Or egyrészt figyel a modern konyha igényeire, másrészt műhelyéül is szolgál a nemzetközi konyhaművészetnek. A versenyzőket szereti új kihívások elé állítani, és ezzel a támogatóknak is lépést kell tartanunk. A Bocuse d’Or a szakma csúcsa, amely az elérhető legmagasabb minőségről szól.”    

A Bocuse d’Or döntő két napon át, január 24-én és 25-én zajlik Lyonban, a magyar csapat az első napon mutathatja be tudását. Az alapanyagokat a hazai METRO mellett a belga, a német, a kínai, a francia, a japán, a holland és a szingapúri áruházak biztosítják a versenyhelyszín piacterén. A 24 finalista csapat közül a magyart, a franciát, a németet, a hollandot s belgát helyi szinten is a leányvállalatok támogatták az Európa-bajnokságra és a mostani döntőre való felkészüléskor.  Széll Tamásék például nyár vége óta készülnek a döntőre, hetente háromszor főzték le újra s újra a fogásokat, hogy a legtökéletesebb verzióval állhassanak kedden a főzőboxba.

Gy.Zs.

A vegán tál mellett a versenykiírásban szereplő másik ételhez, a tenger gyümölcseivel kombinált bresse-i csirkéhez is a METRO biztosított alapanyagokat. A bresse-i csirke egyébként nyilvánvalóan tisztelgés a jubileumnak. A harminc évvel ezelőtti, első versenyen is ezt kellett készíteniük a séfeknek, akkor folyami rákkal párosítva.