Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is összeadták legjobb főzeteiket az ország válogatott pálinkafőzdéi. A különleges, ezúttal cseresznyére alapozott házasítást tavasszal kóstolhatja a közönség.
Tízfős, tekintélyes szakemberekből álló zsűri döntötte el a napokban, hogy a Cruxx, a Csalló, a Márton és Lányai, a Nobilis, a Rézangyal, a Spiritus Primus és a Zimek főzdék cseresznyéből készült pálinkáit tartják érdemesnek blendelésre.
„Az Év pálinkájában évről évre több kiváló főzde tételei egyesülnek, bizonyítva, hogy a párlatok házasítása nem csak a whiskynél és a konyaknál, hanem a pálinkánál is tökéletes harmóniát eredményez” – nyilatkozta Borbáth Gabriella, a Rézangyal blendmestere.
A főzdék versenyre küldik be tételeiket, amelyeknek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő 20 pontos rendszerben történik. A minták összekóstolása során a szakértők kiválasztják a legszebb, a házasítás gerincét adó főzetet, végül az Év pálinkája a többi kiválasztott tétel hozzáadásával nyeri el végső karakterét. Ezt követően a Rézangyal blendmestere összeállítja a házasítást, hogy legyen ideje összeérni a tavaszi debütálásra.
A szakma szimbolikus összefogását jelképező verseny keretében 2011 óta készül el az Év pálinkája. A szervezők célja az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Az egyedi házasításból limitált mennyiségű, sorszámozott, díszdobozos palack készül, és tavasszal kerül kereskedelmi forgalomba.