Azt nem tudjuk, hogy a mi Mikulásunk koktélozna-e, de nem elképzelhetetlen, hogy ha Santa Clausnak hívják, szívesen felhajtana egy koktélt. Valami klasszikusat, s naná, hogy whiskey-ből.
Persze az idők változnak, és a trendek nem kímélik a pohárban sem a klasszikusokat. A nagyszakállúak is haladhatnak a korral, pláne, ha italuk tipikus, semmivel sem összetéveszthető karaktere mégis megmarad. Így van ez az amerikaiak kedvenc whiskey-jéből készült italok esetében is, amelyek legfőbb hozzávalója éppen 150 éve, egy kis tennesseei lepárlóüzemben született, bizonyos Jack bácsinál.
Nézzük, milyen is egy időutazás, amit Lukács Roland, a Boutiq’Bar head bártendere álmodott meg. Íme két klasszikus recept akkor és most.
A jó öreg Manhattan
Hogy pontosan mennyire is öreg, arról megoszlanak a vélemények. Állítólag már az 1860-as években is keverhettek ilyesmit a New York-i bárokban. De ami biztos: 1874-ben – nomen est omen – a Manhattan klubban szolgálták fel a vendégeknek egy fogadáson, amit történetesen Winston Curchill édesanyja, Jennie adott.
S hogy mennyire "összenőtt" a várossal? Az 1994-ben megjelent The New York Bartender's Guide (az 1999-es magyar kiadás címe Koktélok New Yorkból) előszavában Dale De Groff, a híres Promenade Bar főmixere így kommendálta: "Ha valaki a 65. emeletről letekint New York városára, képtelen lesz ellenállni annak, hogy egy Manhattant rendeljen."
A koktélban az erős, alkoholos és csonthéjas ízek dominálnak leginkább, de megmarad a whiskey fő karaktere, amelynek a vermut kölcsönöz igazán fűszeres aromát.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 2,5 cent édes vermut
- 2-3 öntés Angostura bitter
- koktélcseresznye
Az alapanyagokat shakerben jégre töltve elkeverjük, majd koktélpohárba szűrjük. Beledobunk egy koktélcseresznyét, vagy a díszítéshez használjuk.
Manhattan a modern időkben
Bár mindkét, a régi és az új Manhattan is nagyon karakteres, a klasszikus változatot kicsit újragondolva, a csokoládé és a cseresznye ízei dominálnak inkább. Ezt az ízélményt almafa füsttel ellensúlyozzák a profik, amelynek elkészítésével nem érdemes otthon kísérletezni.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 2 cent francia aromatizált aperitif
- 2-3 öntés csokoládé bitter
- almafa füst
Ha ma egy vérbeli bártendertől rendeljük az italt, akkor így készíti majd el nekünk: a hozzávalókat jól összekeveri, ezt követően egy kis palackban füsttel infuzionálja, és ezután tölti a poharunkba.
A klasszikus Old Fashioned
Az Old Fashioned régebbi változata lágyított és kissé fűszeresebb. Az egyik legklasszikusabb whiskey-koktél, ami az 1880-as években lett népszerű, karrierje a louiseville-i Pendennis klubból indult. Hígították szódával, vízzel is, készítették cukorszirup helyett barna cukorral, kockacukorral.
5 cent Jack Daniel’s
1 cent cukorszirup
2-3 öntés angostura keserű
Az összetevőket jégen egy Old Fashoned whiskey-s pohárban keverjük el egészen addig, amíg a whiskey veszít karcosságából. Narancshéjjal díszítjük.
Az Old Fashioned újragondolva
Az ízélmény a Tennessee whiskey trópusi jegyeiben csúcsosodik ki, miközben a banán és a kakaó jól idomul a juharfán szűrt párlathoz. Ez is inkább profi munka.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 1 cent cukorszirup
- 2 csepp cacao bitter
- 1 fújás banánesszencia
Az esszencia kivételével elkeverik az összetevőket, majd befújják a banán kivonattal. Utána öntik a shakerből jéggel feltöltött pohárba.