Vadiúj különlegességet kortyolhatnak a sörfanok. Ráadásul beleihatják magukat a sörtörténelembe. Igaz, erre mindössze két napjuk van.
Ja, és Bostonba kell hozzá utazni a Koppenhágai Sörünnepre. Ugyanis szeptember 23-24-én ebben, az egyik legeurópaibbnak tartott amerikai városban rendezik meg a Copenhagen Beer Celebrationt (CBC). Először rendez nagyszabású sörfesztivált az USA-ban a dán kézműves sörfőzde, a Mikkeller.
Az alkalomra sikeres brandjei mellett új sörrel rukkol ki, amely az Egyesült Államok egyik alapító atyjáról, Samuel Adamsról elnevezett bostoni sörfőző üzemmel való kooperációjának köszönhető. A bostoni fesztiválon 57 sörkészítő vonultatja fel habos italait, a dánok és az amerikaiak mellett meghívtak belga, brit, holland, olasz, svéd és norvég főzdéket is. Feltehető, hogy a választékra alapból senki sem panaszkodna. Ennek ellenére a két partnercég, a Mikkeller és a Samuel Adams úgy döntött, egy új, kizárólag erre az alkalomra főzött, limitált kiadású itallal is megörökíti a sörtörténeti eseményt.
„Sokféle főzetünket tudtuk volna ajánlani a sörkedvelőknek, amikor elhatároztuk, hogy megrendezzük Bostonban a Koppenhágai Sör Napját, de akartunk valami extra különlegeset adni. Összefogva és megosztva a szenvedélyt, az innovációt és a kísérletezést amerikai partnerünkkel” – nyilatkozta Mikkel Borg Bjergsø, a dán sörfőzde alapítója.
Az ünnepi fesztiválsör elnevezése az elsőre kicsit meghökkentő: Bugs & Berries – Bogarak és Bogyók. A nevet tükrözi a palack etikettje is. A címkén egy vidám, kalapos tücsökszerű(?) zöld bogár hangyányi kísérőkkel és bordópiros cseresznye, apró szamócákkal. Vajon miből főzték ezt a sört? Amerikai vadbúzából és vadélesztő törzsekből áll az ale alap, és van benne New England-i szamóca meg Dániából származó cseresznye. Utóbbi az „északi szőlőnek” nevezett bogyós, amiből például saját eljárással cseresznyebort készít a Frederiksdal Pincészet.
Az előkóstolók szerint a Bugs & Berries savanykás, terroir alapú (!) gyümölcsös ízű sör, 6.3 %-os alkoholtartalommal.