Élet+Stílus Marton Levente 2016. augusztus. 24. 17:41

Tökéletes limonádé - recept

S ez nem vicc. Igenis van rá receptünk, mert attól, hogy adódik víz, cukor meg citrom, még nem lesz tökéletes a limonádé. Pedig most, hogy visszakozik hétvégére a kánikula, jól jöhet egy kancsónyi. Ez a limonádé nem elsősorban az összetevőiben új, hanem az elkészítés módjában. Citrom például kell hozzá, de citromfacsaró nem, sőt tilos.

 

Az ötletet Martha Stewart - az amerikai álomfeleség, aki egyben minden felső- és felső-középosztálybeli háziasszony védőszentje – adta. Valami mással volt ugyan kapcsolatos, de könnyűszerrel lefordítódott limonádényelvre. A dolog lényege, hogy a megszokott és szinte minden háztartásban előforduló citromfacsaró helyett csakis turmixgépet használunk – a botmixer itt nem alkalmazható –, amelybe héjastul kerül bele a citrom vagy/és lime. A jobb boltokban, olykor még piacokon is újabban kapható kezeletlen héjú citrom. Ő az ideális alany. De   az is megteszi, ha jól megmossuk a kezelt héjú, pedigré nélküli, közönséges citromot, forró víz alatt, körömkefével. Ez szépen megtisztítja a héját a viaszos kezelőanyagtól. S így semmivel sem viszünk be annál több mérget a szervezetünkbe, mintha mondjuk három percig sétálnák a Belvárosban, plane ha még le is ülnénk valamelyik utcasarki teraszra enni.

Pánikrohamra hajlamosak mindenesetre vegyenek kezeletlen citromot, turmixgépből egyelőre nincs bió, bármelyik megteszi. De ez is olyan, akár az autó: minél erősebb, annál jobb. A facsaró és a turmix közötti alapvető különbség az, hogy a turmixgép kegyetlen kései minden részvét nélkül felaprítják a citrom héját is, a héjban rejlő értékes és illatos olajot belesajtolva a limonádéba, ettől az pluszízekhez jut, erőseb citromillat és egy leheletnyi kesernyés zamat társul hozzá. De ez vonzó kesernyésség, olyan mint az érinthetetlennek hitt svéd jégdívák voltak: minél savanyúbb arcot vágtak, annál inkább a vágy tárgyaivá váltak. Az enyhén keserédes, de hagnsúlyosan citromos - használjuk bátran a szuperlativuszt: legcitromosabb - limonádét   barnacukorral, cukorsziruppal, mézzel édesíthetjük. A nálunk legjobban bevált mixtúra a kevés lime-mal súlyosbított citrom, cukorsziruppal enyhítve, durvára reszelt gyömbérrel tökélyre fejlesztve.

Flickr / Creative Commons

 

A recept nagy előnye – amellett, hogy a citrusfélék összes friss ízét belesűríti a pohárba – a gyorsasága, villámsebessen elkészül, ez blitzlimonádé, két hosszabb gombnyomás, s máris leigáztuk. Ízlés dolga, hogy szénsavasan vagy mentesen szeretjük,   de jó ha tudjuk, hogy turmixolás közben a szénsav jelentős részét a gép kiörvényli az italból, így a buborékellenesek is tehetnek vele egy kísérletet.

M.L.

Nem túl bonyolult hozzávalók:

 2 citrom,
1 lime
2-3 centis gyömbérdarab

 5-6 evőkanál cukorszirup (vagy 2-3 evőkanál folyékony   édesítő)

3-4 jégkocka

1,5 l szénsvas ásványvíz vagy szóda

 2-3 (csakis) friss mentalevél

 És a még kevésbé bonyolult elkészítés:

1. A megmosott citromot, lime-ot és gyömbért vágjuk kisebb darabokra, dobjuk a turmixgépbe. Adjuk hozzá a választott édesítőszert, öntsük fel fél liter szóda- vagy ásványvízzel, dobjuk bele a jeget, és rövid gomnyomásokkal alaposan mixeljük össze, míg a jégdarabok eltűnnek (ez lehetőleg erős és vastag üvegfalú kehellyel rendelkező turmixszal csináljuk, ha ilyen nincs, tegyük a tálalókancsóba a jeget.)
 

2. Helyezzünk egy szűrőt egy kancsóra, szűrjük bele a limonádéalapot, egy kanállal alaposan nyomkodjuk ki a szűrőben maradt gyümölcspépet, majd öntsük fel a maradék ásványvízzel.

 
3. A menta kétféleképp is felléphet a koreográfiában: vagy összeturmixoljuk a többivel, ez erősebb mentaízt eredményez, mert minden mentaságát kikényszerítjük belőle, vagy kicsit összemorzsolva tehetjük a poharakba, s arra öntjük a limonádét. Ez visszafogottabb mentamintát rajzol a limonádéra. A jég eleve lehűti, ráadásul segít a turmix késeinek még jobban kipréselni a citrusokat meg a gyömbért, de pár  jépkocka mindig jól mutat a poharakban vagy a kancsóban.  Elkészítése villámgyors, hatása tartós.

4.Cukorszirup:
6-7 evőkanál vízbe keverjünk ugyanannyi cukrot/barnacukrot, forraljuk fel, kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik (ha még kell kevés víz, adjunk hozzá, folyékonynak kell maradnia). Kihűlés után rögtön használhatjuk.

Megjegyzés: Opcionális hozzávaló lehet még a narancs, de nem a citrom vagy lime helyett!

 



 

Nagyítás HVG 2024. december. 29. 10:00

A felfordulás éve – 2024 képekben

A világ több pontja is forrongott idén, elhúzódó konfliktusok, váratlan bukások és győzelmek kerültek a címlapokra. Sok idei eseménynek pedig a jövő évünkre is hatása lesz. Képekben idézzük fel 2024 meghatározó pillanatait.