Új őrület a Nagy Almában: a nagy melegben feketét nyalnak. Egy amerikai fagylaltozó világelsőként kanalazza a tölcsérekbe az éjszínű hűsítőt, amely után akkora az érdeklődés, hogy akár háromnegyed órát is türelmesen sorba állnak érte a népek.
Már eddig is New York City egyik népszerű helye volt Manhattanben a Rivington str-en a Morgenstern's Finest Ice Cream, ami fagylaltozó, kávéház és pékség egyben. Nicholas Morgenstern ugyan jól fejlett önbizalommal, önkényesen nevezte ki egységét nyitáskor a „legjobb fagylaltok” helyévé. De az eddig eltelt két év ráerősített, akkora a vendégek és a média érdeklődése irántuk.
Mást ne mondjunk, nem kevesebb, mint 566 bejegyzést/véleményt és 869 fotót tartalmaz róluk az egyik leglátogatottabb amerikai vendéglátós- szolgáltatásminősítő közösségi oldal, a Yelp. Csak egy szerény megjegyzés például: „Eddig próbáltam a bourbon vaníliát (csodálatos) és a kardamom lemon jam-et (ez is lenyűgöző), s alig várom, hogy visszatérjek, és még többet megkóstoljak...”
A sláger mostanáig főleg a vietnami kávé, az égetett méz és a kis sós pereccel toppingolt sós karamellás fagyi volt. Ám Nicholas Morgenstern nem fogy ki az ötletekből - kéthetente, havonta variálja a 2-3 gombócos és super size fagyimenüket mindenféle szezonális kiegészítővel -, hogy új ízeket és színeket keverjen ki cukrászműhelyében. A manhattani fagylaltozó idei nyári választékában szereplő coconut ash, vagyis a kókuszhamu lett az, ami mindent visz. A koromfekete fagylaltra, amely egyébként valóban kókusz ízű, krémes textúrájú, s egyaránt tartalmaz aktív szenet és kókusztejet, ugyancsak rákattantak a városlakók.
Már a színe miatt is sem hagynák ki, magában nagyon ütős, és mi tagadás, igen jól mutat a tölcsérben más színes, jeges gombócokkal együtt.
Morgenstern – aki egyébként a legjobb New York-i vendéglátóhelyeken szerzett cukrászati tapasztalatokat, s 2008-ban nyitotta meg első saját egységét, a General Greene-t Brooklynban – a még kuriózumnak számító koromfekete nyalat bemutatóján elmondta: a fagylalt színét meghatározó alkotóelem, a kókuszhamu az utóbbi időben egyre gyakoribb összetevője gyümölcsitaloknak, koktéloknak, pizzáknak - vagyis új trend született.
Kíváncsian várjuk, mikor jut el hozzánk is a legújabb New York-i őrület.
Van egy olyan érzésünk, hogy nem kell sokáig várni, hiszen boldogult úrfi korunk csoki-vanília-puncs (na jó, nyáron még a citrom is hozzájött jobb helyeken) jeges szentháromsága már hál'istennek gasztrtörténeti historia. És elvetemült Bíró Lajos jó néhány évvel ezelőtti dohány-szalonna nyalata, meg a Borkonyha - tán három Gourmet fesztivállal ezelőtti - kovászos uborkás jégkréme után sorba vonultak a hütőpultokba például gorgonzolás, sós pisztáciás, bazsalikomos, mentás, levendulás, zöld borsos gyümölcs fagyik, de még paprikásak is. A napokban pedig az V.kerületi Hercegprímás utcában debütált - Székesfehérvárról elhíresült - Damniczki elhozta a tölcsérekbe s tégelyekbe a kapros uborkát, a sós vajas kukoricát, a bazsalikomos céklát és - az idén az Év Fagylaltja versenyen ezüst érmet nyert - gyömbéres malátát.
Magyar rózsafagyiról áradoznak külföldön - fotók